Belföld

Egyházi programok helyett falvakra költ a kormány

Több mint 97 milliárd forint átcsoportosításáról döntött a kormány, írja a Magyar Közlöny alapján a Világgazdaság hétfői száma, ennek értelmében 42 milliárd forint pénzügyi maradványt vonnak el több minisztériumtól a Központi Maradványelszámoltatás javára.

A legtöbb pénzt, 22,3 milliárd forintot a Miniszterelnökség egyházi közösségi programjaitól vonták el, a határon túli magyarok támogatására szolgáló Bethlen Gábor Alapból pedig 12 milliárdot.

29 milliárd forint megy a Magyar falu programra, amelynek keretében 2019-ben összesen 150 milliárd forint jut az ötezer lakosnál kisebb települések fejlesztésére.

A maradványalapból 44,5 milliárd forintot költenek az épülő BMW-gyárral kapcsolatos infrastruktúra beruházásokra, főleg útépítésre és közműfejlesztésre.

További 12,6 milliárd forintot az Eximbank, 8,5 milliárd forintot pedig egy meg nem nevezett cég tőkeemelésére szánnak. Ez utóbbit az Innovációs és Technológiai Minisztérium végzi. Ezen kívül 1,6 milliárd forintot kap a TEK és 1,9 milliárdot a Magyar Államkincstár.

Kiemelt kép: illusztráció, MTI/Komka Péter

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik