Belföld

122 millió forintot loptak el a Mazsihisztől

Február negyedikén közölte a Mazsihisz, hogy feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen, mert valaki 122 millió forinttal károsította meg őket, írja a Hvg.hu. 

A csalás a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga felújításával, illetve a felújítást végző fővállalkozó egyik számlájának kifizetésével kapcsolatos: a tettes vagy tettesek a számla kiegyenlítésének módját illetően megtévesztették a Mazsihisz gazdasági dolgozóit.

Pénteken az izraeli sajtó is átvette a hírt egy január 24-én kelt mazsihiszes belső jelentésre alapozva. Eszerint a csalást januárban követték el, a telefonos és e-mail-es megtévesztés pedig arra irányult, hogy a csalók két Mazsihisz-munkatársnál elérjék: a zsinagóga felújításán dolgozó alvállalkozó kifizetésére szánt 122 millió forint ne a korábban használt, hanem egy másik, a csalók által kezelt bankszámlaszámra érkezzen. A pénzt aztán azonnal fel is vették a bankszámláról.

A Hvg szerint egy hazai bankszámlaszámról van szó, és a csalók előbb telefonon, magukat az alvállalkozó munkatársának kiadva jelezték, hogy megváltozott a számlaszám, majd ezt e-mailben, egy a hiteleshez megtévesztésig hasonlító igazolással erősítették meg.

A Mazsihisz az eset után megvált két folgozótól, egyikük vezető beosztásban dolgozott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik