Belföld

25 perc alatt ért ki a mentő egy újraélesztéshez a Nyugatihoz

Rosszul lett és összeesett egy 20 év körüli fiatalember a Nyugati aluljáróban. A helyszínen tartózkodók azonnal riasztották a mentőket, de az csak 25 perc múlva ért ki a helyszínre. Ez azért döbbenetes, mert a Nyugati körülbelül három és fél percre van a Markó utcai Központi Mentőállomástól.

A Facebookra felrakott felháborodott posztot Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi szakértő is közzétette a 444-en megjelent cikkében. Az Nlcafe összegyűjtötte, amit a pár nappal ezelőtti esettel kapcsolatban tudni lehet. Az alábbiakat írják:

A fiatalember a Nyugati téri aluljáróban lett rosszul 17 óra körül, többen támogatták, nem bírt lábra állni. Aztán nem tudott beszélni, remegésbe, görcsbe rándult a teste, az arca is rángatózott. Egyre rosszabbul lett, többször eszméletét vesztette. Ekkor már 5-6 perce hívták a mentőket, és több civil próbált segíteni rajta.

Egy nő elkezdte újraéleszteni, amit később a mentők telefonon keresztül irányítottak. Aztán egy tűzoltó, majd egy kórházi szakápoló vette át a szívmasszázst, közben pedig helyzetképet adott a mentősöknek. Nagyjából 30 perc telt el a mentők első hívása óta, amikor odaértek a mentősök. Intubálták, oxigént kapott, majd átvették a szívmasszázst. Az eset leírása eddig tartott az eredeti posztban. Kunetz Zsombor azonban részletes információkat tudott meg a mentőszolgálattól azzal kapcsolatban, hogyan zajlott mindez.

  • 17.04 A mentők megkapják az első bejelentést, hogy a beteg görcsöl. Innentől folyamatosan reklamálják a járókelők a mentőt, és tájékoztatják a mentésirányítót. Szólnak arról, hogy a beteg rosszabbul van, sőt arról is, amikor megkezdik az újraélesztést.
  • 17.15 Riasztják az első mentőegységet, 11 perccel az első bejelentés után. Ez a mentőegység ekkor még Budán, a János Kórházban van, onnan kell átverekednie magát Pestre, a csúcsforgalom kellős közepén. Ráadásul ez az egység nem képes emelt szintű újraélesztésre.
  • 17.15 Egy mentőtiszti kocsi – amely emelt szintű újraélesztésre is képes – megérkezik a Markó utcába, a Központi Mentőállomásra. A mentésirányítás kiadja nekik az ebédidőt. Ekkor már a beteg életéért küzdő civilek többször reklamálnak, hogy mikor érkezik a mentő, és szólnak arról is, hogy egyre súlyosabb a beteg állapota.
  • 17.29 Az első mentő megérkezik a beteghez. Ez a János Kórházból indult egység.
  • 17.29 Ugyanebben a percben két lány megjelenik a Központi Mentőállomáson a Markó utcában, és könyörögve kér segítséget a mentéshez. Csak ekkor riasztják a bent lévő mentőtiszti kocsit.
  • 17.32 A mentőtiszti kocsi 3 perccel az első egység után megérkezik, és átveszi az újraélesztést.

Kunetz Zsombor szerint az eset jól mutatja, hogy sokszor nem a kivonuló mentősökön múlik az, hogy mikor érnek a helyszínre. Ha nem kapnak időben riasztást, akkor nem is érhetnek ki időben. De az még jobban láthatóvá válik az esetből, hogy nagyon komoly rendszerhibákkal küzd a mentőszolgálat, és ha erre a rossz rendszerre még emberi hibák is rakódnak, akkor kész a baj.

Szerinte a mentésirányításnak már az első bejelentésnél gondolnia kellett volna arra, hogy a görcsrohamok nemcsak az epilepszia, hanem a keringésleállás jelei is lehetnek. De valószínűleg epilepsziás betegként kezelték a bejelentést, ezért nem küldték oda a 17 óra és 17.15 között arrafelé lévő mentőtiszti kocsit.

A szakember szerint hibázott a mentésirányítás, de megjegyzi azt is, hogy alapvető vezetői hibák bénítják a mentőszolgálat működését. Kevés a mentőegység, ám szinte minden esethez mentőt küldenek, alig van szűrés. Így pedig előfordul, hogy nagyon sokat kell várni a mentőre, akkor is, amikor emberéletről van szó. Az irányító azért is felelősségre vonható, ha nem küld mentőegységet, és azért is, ha küld, de közben máshol nagyobb szükség lenne mentőre.

Megkerestük a mentőket, hogy mi volt a késlekedés oka, és miért nem a gyalog is csak pár percre lévő mentőállomásról mentek ki az életéért küzdő fiatalemberhez. De kíváncsiak voltunk arra is, hogy a kapacitáshiány miatt késlekedtek-e. Az alábbi választ küldték:

Az Országos Mentőszolgálat főigazgatója kedden minden részletre kiterjedő vizsgálatot rendelt el egy, a budapesti Nyugati pályaudvarnál történt eset mentőellátása kapcsán. Egy fiatalember rosszullétéről érkezett bejelentés, aki az első információk szerint időközben magához tért, állapota javult. Később újabb információk érkeztek a helyszínről, amelyek már állapotromlásról szóltak.

Ezután a mentőszolgálat elsősegélynyújtókat is irányított a beteghez, annak érdekében, hogy megkezdjék az újraélesztést a mentő kiérkezéséig.

A megérkező mentőegység a beteget a szükséges beavatkozások után kritikus állapotban szállította kórházba.

Az elrendelt elsődleges vizsgálat alapján  megállapítható, hogy a riasztás pillanatában volt olyan szabad mentőegység, amely a beteget gyorsabban elérhette volna, annak riasztása mégsem történt meg időben.

A hanganyagok és a számítógépes adatok elemzése alapján megállapítható, hogy a késedelmes ellátás emberi mulasztás következménye volt. Az Országos Mentőszolgálat mindent megtesz annak érdekében, hogy a legmagasabb szintű ellátást nyújtsa, a lehető legrövidebb időn belül a lakosság számára, ezért a hibát vétő mentésirányítót és mentésvezetőt a belső vizsgálat végleges lezárultáig az Országos Mentőszolgálat főigazgatója felmentette a munkavégzési kötelezettség alól, és megteszi a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy hasonló mentésirányítói hiba a jövőben ne fordulhasson elő.

 

Kiemelt kép: Mészáros János /MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik