Belföld

Két év két hónap fegyházra ítélték a győri bíróságról megszökő rabot

bilincs(3)(960x640).jpg (bilincs)
bilincs(3)(960x640).jpg (bilincs)

A Győri Törvényszék két év két hónapra enyhítette annak a fegyencnek a büntetését, aki megszökött a Győri Járásbíróság elől másfél évvel ezelőtt. A másodfokú bíróság egyebekben  helybenhagyta az elsőfokú bíróság ítéletét.

A Győri Járásbíróság Z. Krisztiánt – mint többszörös visszaesőt – két év nyolc hónap fegyházra ítélte, valamint három évre eltiltotta a közügyektől. A bíróság rendelkezett arról is, hogy a vádlott nem bocsátható feltételes szabadságra.

A rab a jogerős büntetését töltötte a Sopronkőhidai Fegyház és Börtönben, és egy másik ügyében volt jelenése a bíróságon. Szeptember 12-én 8.30 -ra állították elő a Győri Járásbíróságra, ahol a kihallgatása megközelítőleg negyedóráig  tartott.

Ezt követően az átkísérést végző felügyelő levezette a férfit a bíróság belső udvarára, melynek sorompójánál a fogvatartottakat szállító jármű megérkezéséig várakoztak. Az éppen dohányzó börtönőr egy pillanatra nem figyelt oda. Ezt követően pedig már csak azt látta, hogy a vezetőszár szabadon lóg, a férfi pedig fut a sorompós kijárat felé.

Ez úgy fordulhatott elő, hogy a rab feltűnés nélkül kihúzta a kezeit a rá felhelyezett bilincsekből, majd azokat a mellettük lévő sorompó lecsukódásakor egy hirtelen mozdulattal levetette, és elmenekült a helyszínről.

A férfi megszabadult a rabruhától, és körülbelül egy hétig bujkált. Végül egy Győrhöz közeli településen csípték nyakon. Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, a fegyenc és védője enyhítésért fellebbezett.

Tekintettel arra, hogy az elsőfokú ítélet előkészítő ülésen, a Z. Krisztián beismerése és tárgyalásról lemondása alapján született, a másodfokú bíróság a megállapított tényálláshoz kötve van, ezért az ügyben korlátozott felülbírálatnak van helye. A másodfokú bíróság a büntetés mértékét és a büntetéskiszabási körülményeket bírálta felül.

A másodfokú bíróság álláspontja szerint nincs jelentősége annak, hogy a más ügyben jogerős börtön büntetését töltő férfi éppen hosszú vagy rövid tartamú szabadságvesztés büntetést töltött, amikor tanúkénti kihallgatását követően a Győri Járásbíróság udvaráról elszökött.

Arra vonatkozóan nem áll rendelkezésre adat, hogy a férfi ezt a szökést előkészítette volna, csupán a kínálkozó lehetőséget használta ki arra, hogy a büntetés végrehajtása alól kivonja magát. A másodfokú bíróság rámutatott arra, hogy az engedély nélküli eltávozás kimeríti a fogolyszökés tényállását, ugyanakkor a rab ezt nem tervelte ki, hanem a lehetőséget észrevette és hirtelen cselekedett.

A döntés jogerős.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik