Belföld

Több parlamenti képviselő hivatali autót és benzinkártyát is kap egyszerre

Az mfor.hu a parlamenti képviselők fizetésen kívüli juttatásait vizsgálta, melyből többek közt kiderült: a 199 képviselőből 122-en kértek üzemanyagkártyát, 113-nak bérel irodát az állam, 72 képviselőnek biztosít az állam bérelt lakást.

Továbbá 21 képviselő jogosult tisztsége alapján autóhasználatra, nyolcan a közösségi közlekedés költségtérítését kérték, illetve mindössze hárman kértek tömegközlekedési bérletet.

Az MSZP-s Kunhalmi Ágnes és Varga László, valamint a fideszes Varga Mihály igényelt bérletet, a két MSZP-s képviselő azonban a BKV-bérlet mellé üzemanyagkártyát is igényelt.

Az üzemanyagkártyát egyébként nemcsak saját tulajdonban lévő autóhoz igényelhetnek, hanem hozzátartozójuk használatában lévőhöz is.

Furcsább helyzet áll elő, amikor a betöltött pozícióhoz a képviselőknek hivatali autó is jár, melynek költségeit teljesen vagy részben az állam fedezi, illetve ezeket személyes célokra is használhatják. A frakcióvezetői tisztség vagy az Országgyűlés alelnöki posztja ilyen pozíció.

A portál tíz olyan képviselőt talált, aki juttatásként hivatali autót és üzemanyagkártyát is feltüntetett, ez már azért is különös, hiszen üzemanyagkártyát saját, vagy hozzátartozói tulajdonban lévő autóhoz lehet igényelni, a hivatali autó költségeit pedig az állam fedezi. 

Mindkét lehetőséggel az alábbi képviselők éltek:

  • a fideszes Halász János, Kövér László, Németh Szilárd, Németh Zsolt és Völner Pál,
  • az MSZP-s, Harangozó Tamás és Tóth Bertalan,
  • a jobbikos Gyöngyösi Márton és Sneider Tamás, illetve
  • a DK-s Gyurcsány Ferenc.

Mindezt úgy, hogy az Országgyűlésről szóló törvény kimondja: „nem jogosult az Országgyűlés Hivatala által biztosított üzemanyagkártyára az a képviselő, aki e törvény, illetve az állami vezetői juttatásokra vonatkozó jogszabály vagy más jogszabály alapján személygépkocsi használatára jogosult”.

Frissítünk!

Az MSZP-s Harangozó Tamás és Tóth Bertalan a 24.hu-nak cáfolta az mfor.hu állításait, mondván, nem rendelkeznek benzinkártyával. Hasonlóképpen tájékoztatta a szerkesztőséget a DK, közölték, hogy Gyurcsány Ferencnek a frakció bérel autót, nem hivatali autója van, így a képviselőknek járó benzinkártyát nem vette fel. Vadai Ágnes pedig szintén BKV-bérletet igényelt, benzinkártyát nem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik