Belföld

A tanárok 80 százaléka sztrájkolna

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete több ezer visszajelzést kapott.

A Népszavának Szűcs Tamás elnök azt mondta, felmérésük alapján a tanárok mintegy 80 százaléka támogatja a sztrájkot.  A munkabeszüntetésre főleg a városi, nagyvárosi iskolákban állnak készen.

Van olyan iskola, ahol 45 tanárból 43 sztrájkolna.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke szerint jelentős azok aránya, akik több napig sztrájkolnának. Az  aktivitás főleg azon múlik, van-e az iskolában vezéregyéniség, aki hiteles a többi tanár előtt és meg is meri fogalmazni a gondokat.

„Összeomlás előtti állapotban van az oktatás”
Szűcs Tamás szerint néhány éven belül egyszerűen nem lesz, aki tanítson. A korábbi fideszes képviselő belülről látta a párt működését, így már semmi nem lepi meg. Interjú a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének új elnökével.

A sztrájkhajlandóság felmérését folytatják, de a PDSZ-nek a sztrájk nem „számkérdés”. Akárhány pedagógus sztrájkolna, nekik megadnák a lehetőséget.

A munkáltatókkal a héten egyeztetéseket kezdenének, arról pedig már tárgyalnak is, hogy csatlakoznának a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ), illetve a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) sztrájkbizottságához.

Szűcs Tamás szerint több esély van  összefogni az MKKSZ-szel, sztrájkköveteléseik könnyebben „összefésülhetők”. A PDSZ  a március 14-re szervezett országos közszolgálati sztrájkhoz szolidaritási sztrájkkal csatlakozik.

A sztrájkbizottság továbbra is ragaszkodik a sztrájktörvényben meghatározott egyeztetéshez a kormány kijelölt képviselőivel.

Szürreális válasz a sztrájkra készülő tanároknak
Olaj volt a tűzre az Orbán Viktornak írt levelükre adott válasz. A helyettes államtitkár szerint túlóratörvény nem érinti a pedagógusokat.

Kiemelt kép: 24.hu / Neményi Márton

Ajánlott videó

Olvasói sztorik