Belföld

Nem követett el bűncselekményt a disznóval fajtalankodó férfi

Történt feljelentés, de a rendelkezésre álló adatok alapján bűncselekmény hiányában nem indult nyomozás annak a 75 éves férfinak az ügyében, aki egy videó tanúsága szerint saját disznójával fajtalankodott Dunaharasztiban, közölte a 24.hu megkeresésére András Tamás, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Az RTL Klub Híradójának beszámolója szerint az esetről a férfi egyik szomszédja készített videót még a múlt héten, és azt állította, hogy a malac inzultálása rendszeresen előfordult. Múlt pénteken az állatvédők és a rendőrök közösen mentek el gazdához, szembesítették a felvétellel, majd a polgármesteri hivatal végzése értelmében elszállították az állatokat.

A férfi ellen feltehetően azért nem nyomoznak, mert a büntető törvénykönyv szerint az követ el állatkínzást, aki gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmaz, vagy gerinces állattal szemben olyan bánásmódot alkalmaz, amely alkalmas arra, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza, ami valószínűleg a rendőrség megítélése szerint nem következett be ebben az esetben.

Új gazdát keresnek az állatoknak

Az incidens nagyon felborzolta a kedélyeket a közösségi médiában. Horváth Áron, a Dunaharaszti Állatvédők Alapítvány társalapítója lapunknak arról beszélt, sokan erkölcsileg vállalhatatlanul reagáltak az esetre, és számtalan olyan telefont és levelet is kaptak, hogy tönkretették az idős férfi életét.

Ezzel kapcsolatban az állatvédő felhívta rá a figyelmet, hogy a férfit korábban is figyelmeztették már az állattartási körülmények miatt, a szomszédja pedig már nem tudta tovább elviselni, hogy állítása szerint rendszeresen fajtalankodott a disznóval.

Az elkobzást az illetékes hatóság, a Dunaharaszti Polgármesteri Hivatal rendelte el, s az ideiglenes elhelyezésben, valamint a lebonyolítás végrehajtásában jelölte meg a Dunaharaszti Állatvédők Alapítványt. Nem egyedi esetről beszélünk, többször segítettünk már a hatóságoknak ideiglenes vagy végleges elhelyezésben. Az eljárást nem a rendőrség folytatta le, hanem az említett hatóság. A körülmények semmilyen előírásnak nem feleltek meg, az állatoknak állatorvosi ellátásban sosem volt részük. Az állatairól nem álltak rendelkezésére papírok sem, tehát jogi értelemben nem is léteztek, és aggályos az is, hogy honnan szerezte be őket

– mondta Horváth Áron, hozzátéve, hogy úgy tudják, a férfi a kecskékkel is fajtalankodott.

Mint mondta, aki kételkedik a történtekben, képzelje magát a szomszéd helyzetébe, aki a gyerekszobából csinálta a felvételt. Úgy gondolja, egy szülő sem akarja ennek a látványnak kitenni a gyermekeit nap, mint nap.

A Dunaharaszti Állatvédők Alapítvány társalapítója arról is beszélt, rengeteg kritika érte őket, hogy az állatokat haszonszerzés céljából vitték magukkal a férfitól, de erről nincs szó. Az állatoknak olyan helyet fognak keresni, ahol hobbiállatként élhetnek életük természetes végéig, amennyiben az ügy végeztével az ő dolguk lesz az új gazda vagy gazdák megtalálása. A birtokukban lévő felvételt nem teszik közzé, ő például meg sem tudná nézni még egyszer. A malacot már megvizsgálta egy állatorvosi szakértő, de az eredményekről egyelőre nem adhatott tájékoztatást.

Fizikailag képtelenség

Az eset elég komoly vitákat váltott ki állatvédői berkekben is.

Márton Vlad András dömösi állatvédő arról beszélt, hogy mielőtt bizonyítékok nélkül mindenki elkezdené lincselni az idős férfit, tudni kellene, hogy milyen az egészségügyi állapota. Bár az állatkínzást maga is mélyen elítéli, és a szomszédból ő sem szívesen nézne végig hasonlót, könnyen el tudja képzelni, hogy a gazda időskori demenciában szenved, nincs tudatában a tetteinek és segítségre szorulhat. Személy szerint nagyon elszomorította, hogy Magyarországon ma elfogadott a verbális erőszak a posztok alatt, ami sok esetben gyilkos rosszindulattal párosul.

Márton Vlad András hozzátette, megeshet, hogy a gazdának megvolt a szándéka a disznó inzultálására, de fizikai képtelenség, hogy megvalósult volna.

A malac belefekszik a mocsokba, ezáltal minden testnyílása zárt. A pérájából kenetvevő szövettel is nehéz mintát venni, emiatt lehetetlen, hogy fajtalankodni lehetett vele. A disznó boldog tőle, ha megvakargatják, de amint inzultálni kezdik, elugrik, ami a videón nem látszik.

Hozzáfűzte, hogy a disznó okos, terápiás állat. Ellentétben mondjuk a kutyákkal, ha a malacot egyszer bántják, akkor az emberre onnantól veszélyforrásként tekint és nem hódol be neki. Szerinte a felvételeken viszont egy jól szocializált malac látható, és még az RTL Klub stábtagjaival is vakartatta magát.

Márton Vlad Andrásnak az a véleménye, hogy a közbenjáró állatvédők ezúttal átestek a ló túloldalára.

Elvettek a bácsitól mindent, és simán lehet, hogy belehal. A napi ritmusa ezáltal teljesen felborult. A korához mérten jól gondozta az állatokat, ezeknél százszor rosszabb körülmények közt tartott jószágokat is találni. A lónak jó takarmánya volt és nem lenne ilyen izomállapotban, ha állandóra lett volna bekötve az istállóba. Ami a felvételek alapján felróható, hogy a lovak és a kecskék patái túlnőttek, de manapság komoly feladvány szakértőt találni, aki házhoz megy körmölni

– tette hozzá.

Próbáltuk elérni a település jegyzőét is, hogy hol tart a férfi ellen folytatott eljárás, de nem értük el. Az RTL Klub korábban arról számolt be, hogy a gazda milliós bírságot is kaphat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik