Belföld

Orbán főellensége elmondta az MSZP-nek, mi lenne a legfontosabb

Az igazságos béreket, a nők és férfiak bére közötti különbség nullára csökkentését nevezte a legfontosabb céljainak Frans Timmermans, az Európai Bizottság (EB) szocialista alelnöke, az Európai Szocialisták Pártjának csúcsjelöltje szombaton, az MSZP budapesti kongresszusán, ahol a párt EP-listájáról is döntöttek:

Tóth Bertalan vezeti az MSZP EP-listáját
A pártelnök azonban nem kívánja felvenni brüsszeli mandátumát. Ujhelyi megelőzte Szanyit, és Kálló Dániel is előkelő helyen a listán.

Timmermans szerint a szocialistáknak a fiatalok felé kell fordulniuk, melléjük kell állniuk, és olyan körülményeket kell teremteni Magyarországon, hogy a fiatalok ne távozzanak külföldre. Frans Timmermans a nacionalizmus helyett a hazafiságot javasolta, azt mondta: mindannyiunknak patriótának és hazafinak kell lennünk.

A politikus a rendezvényen kijelentette azt is: az Európai Bizottság elnökeként sohasem kötne megállapodást a szélsőjobboldallal. (A Fidesz körülbelül ezzel egy időben szólította fel az általuk Soros embereként emlegetett politikust, hogy tegye világossá: lehetséges-e a szocialistáknak együttműködés a zsidózó Jobbikkal? A kérdés valószínűleg kötelező jelleggel jó sokszor el fog még hangozni a kampányban, hiszen Novák Katalin ugyanezt kérdezte szombaton az magyar kormány családpolitikáját bíráló svéd szociális minisztertől.)

Fotó: Csanádi Márton /24.hu

 A kongresszuson Tóth Bertalan pártelnök közölte, az egyik legfontosabb lesz a most májusi európai parlamenti választás, mivel

Orbán Viktor és populista szélsőjobboldali barátai saját nemzeteik után az európai közösséget is szét akarják szakítani.

Szerinte a Fidesznek azért jó a nemzetállamok Európája, mert így kevesebb szabályt kell betartania, az MSZP ezzel szemben Európa egységéért, a jólétért és a biztonságért fog küzdeni. „Nekik csak a haszon kell, a rengeteg pénz Európából, amit ellophatnak” – jelentette ki. Több közös uniós szabályt szorgalmazott, olyanokat, amelyek megvédik az európai, köztük a magyar dolgozókat a tőke kizsákmányolásától. Szorgalmazta a közös uniós nyugdíjminimum bevezetését is.

„Haza. Szeretet. Európa” – idézte Tóth Bertalan pártja EP-listájának mottóját, amiről azt mondta, ez a három szó határozza meg leginkább értékrendjüket. Szerinte a kormánynak ezzel szemben arról van papírja, hogy a közös értékekkel szemben politizál, listákat készít a szabad gondolkodókról, antiszemita propagandával gyűlöletet szít, történelmet hamisít. A Fidesz posztkommunistázik, miközben állampártot és egy posztfasiszta rendszert épít – tette hozzá.

Tóth Bertalan hangsúlyozta, mindent meg kell tenni azért, hogy a májusi EP- és az őszi önkormányzati választáson közösen lépjenek fel a hatalommal szemben, de az együttműködés során a baloldali értékeket nem kell feladni, azokat karakteresebben kell képviselni.

Fotó: Csanádi Márton /24.hu

Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke úgy fogalmazott, az EU válságban van, de ahogy eddig, úgy most is ki tud jönni ebből a gödörből a további egységesülés útján haladva. Az EP-választás egyik nagy tétje, hogy az Európai Unió vagy szociális lesz, vagy nem lesz – fogalmazott, hozzátéve, a szociális feszültségek feloldása nélkül az „Orbán Viktorhoz hasonló senkiházik tönkre fogják tenni ezt a közösséget”.

Karácsony egy új javaslatot is ismertetett, miként kellene szankcionálni a jogállamiság területein rosszul teljesítő tagállamokat. Szerinte azokban az esetekben, amikor egy kormány átláthatatlanul, korruptan költi az uniós forrásokat, akkor a támogatásokat közvetlenül azokhoz a településekhez, közösségekhez kell eljuttatni, amelyek kiállják a jogállamiság próbáját és valóban az emberek javát szolgálják.
A Párbeszéd társelnöke kitért arra is, egy olyan progresszív politika alapjait akarják letenni, amely minden gondolatát megosztja az emberekkel. „A hatalom embereit csak az emberek hatalmával tudjuk leváltani” – mondta.

Karácsony Gergely ezúttal is megerősítette, a demokrácia példamutatásaként tekint arra az előválasztásra, amelynek eredményeként több ellenzéki párt közös főpolgármester-jelöltje lett. Azt szeretné, ha a fővárosban teljes ellenzéki összefogás valósulna meg az önkormányzati választásra, szerinte ugyanis csak ez adhat garanciát Budapest megváltoztatására. Budapest legnagyobb problémája ugyanis, hogy nincs igazi főpolgármestere, helyette a Fidesznek van helytartója a városban.

Azt mondta, a legaljasabb támadásokra is felkészült, ezek a támadások pedig abból a félelemből erednek, hogy a hatalomnak nem marad esélye az ellenzék egysége esetén.

Egy mindenkiért, mindenki Budapestért!

– ismertette főpolgármester-jelölti jelszavát.

(MTI)

Kiemelt kép: Csanádi Márton /24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik