Belföld

Senkinek nem kellettek a lerobbant MiG-29-eseink

A 2010-ben kivont, a szabad ég alatt pusztuló repülők értéke folyamatosan csökken.

Eredménytelenül zárult a hadrendből 2010-ben kivont MiG-29-esekre kiírt újabb árverés – tudta meg a baon.hu a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől. Az aukció múlt pénteken este zárult, a tizenkilenc leromlott állapotú vadászgép kikiáltási ára összesen 2,9 milliárd forint volt.

A gépek közül a legtöbb a szabad ég alatt áll és pusztul a kecskeméti repülőbázison. A 25 megmaradt gépből kettőt Szolnokra vittek, egyet a helikopter bázisra, ahol a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatói tanulmányozhatják, egy pedig a RepTár interaktív repüléstörténeti múzeumba került.

Közben a gépek értéke folyamatosan csökken, 2011-ben hajtóművekkel együtt még 3,5 milliárd forint volt nyolc gép kikiáltási ára, 2017 őszén 23 MiG-29-esé 4,9 milliárd, most viszont már csak 2,9 milliárd forintba kerül 19 repülő húsz hajtóművel, 293 tartozékkal és rakétákkal. A vagyonkezelő megjegyzi, hogy „az ingóságok egy része hiányos, használhatatlan”, jelentős költségráfordítással lehetne újra üzemképes állapotba helyezni.

A gépeket egyenként nem adják, együtt, egy árverési tételként akarták értékesíteni, az aukción való részvétel pedig 718 millió forintba került. Feltétel volt, hogy a vevő érvényes hadiipari tevékenységi engedéllyel rendelkezzen, és tudomásul kell vennie, hogy uniós tagállam nem értékesíthet közvetve sem fegyvereket Oroszország részére. A tranzakciót viszont Oroszországnak is jóvá kell hagynia. (Illusztráció: MTI / Ujvári Sándor)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik