Belföld

Nem fogadta el Palkovics tervét az akadémia

Megszületett az MTA Elnökségének határozata a Palkovics-tervről, a testület a döntést egyértelmű többséggel szavazta meg. A határozat pontjai szerint:

  • Az Elnökség felkéri az ITM miniszterét, hogy biztosítsa az akadémiai kutatóhelyek törvényben garantált alapfinanszírozását.
  • Az Elnökség felkéri a kutatóközpontok főigazgatóit és az önálló jogállású intézetek igazgatóit, hogy az NKFIH által meghirdetett Tématerületi Kiválósági Program keretében előkészített támogatási igényeiket terjesszék fel az Akadémia elnökéhez.
  • Az Elnökség felkéri az MTA elnökét, hogy – a Professzorok Batthyány Köre által tett és az ITM minisztere által is elfogadott javaslattal összhangban –

a kutatóintézet-hálózat igényeit abban az esetben továbbítsa az ITM minisztere, valamint az NKFIH elnöke részére, ha a minisztertől előzetesen írásbeli visszaigazolást kap arról, hogy a törvény szerinti 2019. évi központi költségvetési támogatást az intézetek megkapják.

  • Az Elnökség felkéri az Akadémia elnökét, hogy haladéktalanul kezdjen tárgyalásokat az ITM miniszterével a kutatóintézetek jövőbeni struktúrájára vonatkozó miniszteri javaslatokról.
  • Az Elnökség köszönettel veszi az Akadémián és más intézményeknél dolgozók támogatását. Továbbra is kéri az akadémiai dolgozók töretlen helytállását, bizalmát és higgadt feladatellátását.

Az Elnökség határozata a merce.hu forrásai szerint azt jelenti, hogy csak akkor pályáznak az MTA kutatóintézetei az Innovációs és Technológiai Minisztérium  forrásaira, ha Lovász László elnök írásos garanciát kap arra, hogy minden intézet megkapja az alaptámogatást. Vagyis a kutatóintézetek ugyan elkészítik a pályázataikat, de egyelőre nem küldik el Palkovics László minisztériumának az anyagokat, hanem Lovász Lászlóhoz kerülnek letétbe.

Lovászt pedig arra hatalmazza fel az elnökség, hogy csakis akkor továbbítsa a pályázatokat az ITM-hez, ha írásos garanciát kap arra, hogy az intézetek a törvény szerinti 2019. évi központi költségvetési támogatást megkapják.

– írja a merce.hu.

Palkovics-tervnek az Akadémiai Dolgozók Fóruma azt az elképzelést nevezi, amely arra kényszeríti az akadémiát, hogy az egyetemekkel és más állami kutatóintézetekkel versenyezzen a korábbi, 20 milliárd forint feletti támogatásával megegyező összegért.

Az akadémia elnöksége ma először ülésezett azóta, hogy megjelent az úgynevezett Tématerületi Kiválósági Program kiírása, ez hivatott szétosztani azt a 27 milliárd forintot, amit a tudományfinanszírozásra szán a kormányzat. Az MTA kutatóhálózatát irányító vezetők korábban azt írták, elengedhetetlennek tartják a dokumentumban bemutatott rendszer kiegészítését, továbbfejlesztését. Indítványozták, hogy az új finanszírozási rendszert ne 2019. április 1-jével, hanem 2020. január 1-jén léptessék életbe, és addig a hatályos törvények szerint finanszírozzák az akadémiai kutatóközpontokat és -intézeteket.

Élőlánccal tiltakoztak az MTA kivéreztetése ellen
Ma dönt az MTA arról, aláveti-e magát a Palkovics-tervnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik