Belföld

A közös ellenzéki lista nem hoz, hanem elvisz szavazatokat

A Medián közvélemény-kutató a 444 megbízásából elvégzett egy kalkulációt arra vonatkozóan, hogy mit nyerhetnek az ellenzéki pártok egy közös EP-listával. A számítás eredménye, hogy a bármelyik ellenzéki párt iránt elkötelezett szavazókat nézve a közös ellenzéki lista nem hoz nagyobb támogatást, még akkor sem, ha azon a közös ellenzéki listán a Jobbik is szerepel. CSak ezeket a szavazókat tekintetbe véve

a Jobbik nélkül a többi ellenzéki párt külön-külön indulva 19 százalékot tudna összeszedni, a közös ellenzéki lista pedig csak 16 százalékot.

A Jobbikkal együtt vizsgálva az ellenzéki pártok külön-külön 26 százalékot szednének össze, a Jobbikkal együtt állított közös lista viszont szintén csak 16 százalékot.

Eszerint az ellenzéki közös lista nem hoz, hanemelvisz szavazatokat, és a veszteség különösen nagy, ha a listán a Jobbik is rajta van. A Medián becslése szerint tehát nem éri meg az ellenzéki pártoknak a közös listaállítás.

A Medián azt is megmérte, hogy az egyes ellenzéki pártok támogatói számára mennyire vonzó a közös lista, ha azon a Jobbik is rajta van:

a számok azt tükrözik, hogy ennek csak a Jobbikosok és a párt nélküliek örülnének. Az LMP-sek pedig alig kevesebben szavaznának egy olyan közös listára, amelyen a Jobbik is szerepel.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik