Belföld

Kövér László: az ellenzék lebontaná a civilizációt

A házelnök szerint a baloldal ördögi tulajdonsága, hogy nem foglalkozik erkölcsi problémákkal.

Az ECHO TV Bayer Show című műsorában Kövér László azt mondta, az ellenzék figyelmen kívül hagyja a demokrácia erkölcsi alapjait, már a civilizációt akarja lebontani. Az Országgyűlés elnöke szerint minimum pénzmegvonás jár a decemberi 12-i parlamenti ülésen rendbontó 38 képviselőnek.

A házelnök úgy vélte, jobb lenne egy erős ellenzék, amellyel az  elemi nemzeti ügyekben ki lehetne egyezni és csak azokban az ügyekben csatároznának, amelyek ezen kívül helyezkednek el. A parlamentarizmus egyik legsúlyosabb rendbontásának nevezte, hogy csak botrányos körülmények között sikerült módosítani a Munka törvénykönyvét.

A rendbontóknak súlyos szankciókat javasolt. A házbizottság ezt  nyilvánvalóan nem fogadja el, vagyis a plenáris ülés dönt. Bayer Zsolt felvetésére, hogy a hírek szerint az érintettek nemzetközi fórumokon keresnek majd jogorvoslatot, Kövér László úgy vélte, inkább próbáljanak ember módjára viselkedni parlamentben.

Az ellenzéknek alkalmazkodnia kellene az írott, íratlan normákhoz, amelyeket korábban senki sem rúgott fel.

Ők még Gyurcsány idején sem…

Példaként felidézte, hogy a Fidesz még akkor is csak kivonult az ülésteremből, amikor 2010 előtt – a szavai szerint – nemzetáruló, gonosztevő Gyurcsány Ferenc irányította az országot. Ennyivel fejezték ki legmélyebb megvetésüket, amikor a kormányfő szót kapott, de a parlament munkájában egyébként  folyamatosan részt vettek. Érvekkel próbálták maguk mellé állítani a többséget. Ez sikerült is, szerinte az ellenzéknek is ezzel kellene próbálkoznia.

Kövér László a baloldal ördögi tulajdonságának nevezte, hogy nem szokott foglalkozni erkölcsi gátakkal, problémákkal. A házelnök így reagált arra, hogy szerinte a baloldali, balliberális ellenzéki pártok „kiengedték a karanténból a Jobbikot”, mindegyik szemrebbenés nélkül mentegeti a Sneider Tamás vezette pártot.

Párhuzamként felidézte, hogy Rákosi Mátyás is beengedte a kommunista pártba azokat a nyilasokat, akik a világháború éveiben zsidókat lőttek a Dunába. Szerinte az ilyen erkölcstelenség nem általában a baloldalra, hanem a bolsevikokra igaz, ők rúgták fel a legelemibb civilizációs szabályokat, a szociáldemokraták nem és nekik a nemzeti hovatartozás is fontos volt.

Kövér László szerint az ország jobb ellenzéket érdemelne, hiszen a demokrácia működéséhez hozzátartozik, hogy egy választás után  kormányváltás történik. Nem lenne szabad, hogy összeomoljon a rendszer, mert az új kormány a meglévő értékközösség alapján kezdi meg a munkát. Ugyanakkor ez az értékközösség most hiányzik Magyarországon – tette hozzá.

Kiemelt kép: Youtube

Ajánlott videó

Olvasói sztorik