Belföld

Eljárási hiba miatt foglalhatták el vasárnap a Lánchidat

Nem a bíróság adott rá engedélyt.

Nem a Lánchíd vasárnapi elfoglalásának megengedéséről döntött a bíróság, hanem az azt megtiltó rendőrségi határozatot helyezte hatályon kívül, a rendőrség eljárási hibája miatt – közölte hétfőn a Fővárosi Törvényszék.

Leszögezték: nem vizsgálták és nem is vizsgálhatták a rendőrségi döntés megalapozottságát, és a sajtóhírekkel ellentétben szó sincs az ítéletben a forgalomkorlátozás arányos vagy aránytalan jellegéről, vagy arról, hogy hány híd van még a fővárosban, amelyen az autósok közlekedhetnek.

Hozzátették: az érdemi vizsgálatnak akadálya volt, hogy az új gyülekezési törvény alkalmazása során a rendőrség eljárási hibát vétett, a kötelező jogszabályi előírás ellenére nem személyesen hallgatta meg a bejelentőt, és nem ajánlott fel számára alternatív lehetőséget a rendezvény lebonyolítására. Ennek következménye volt a rendőrségi tiltó határozat hatályon kívül helyezése.

Vasárnap délelőtt a Fiatalok a demokráciáért nevű civil szerveződés foglalta el a Lánchidat – emlékeztet az MTI. (Fotó: MTI / Bruzák Noémi)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik