Belföld

Gyurcsány: aki hazafi, annak lázadnia kell

Tizenötödik évértékelő beszédét tartotta szombaton Gyurcsány Ferenc. A Demokratikus Koalíció elnöke azt mondta, politikai értelemben sikeres ugyan a kilenc éve kormányzó Fidesz, történelmi értelemben azonban nem az, hanem gyalázatos, és bukásra van ítélve.

Szerinte ugyanis a kormány csak a menekültkérdésről beszél, a jövő más fontos kérdéseiről nem, ez pedig azt jelzi, hogy Orbán Viktor félelemben akarja tartani a közösséget.

A félelem legnagyobb mestere a magyar kormányfő

– mondta Gyurcsány, hozzátéve, hogy a magyar kormány több migrációs megállapodást is megvétózott, ez szerinte azt jelzi, hogy Orbán nem rendezni akarja a problémát, hanem fenntartani, mert ez szolgálja a hatalomban maradását, ezért „politikai gazember”, aki kudarcba és vereségbe sodorja a népét.

Hazafinak lenni azt jelenti – folytatta a DK elnöke –, hogy valaki azért tesz, hogy az országa, a közössége sikeres legyen 50 vagy 100 év múlva, a jelenlegi kormány azonban inkább elveszi ezt az esélyt.

„Ha nem küzdötök önmagatokért, nem tudtok sikeresen megküzdeni az országért sem” – üzente a volt miniszterelnök, például a tudományos akadémia megregulázására utalva.

Aki magyar hazafiként akar élni ebben a világban, annak lázadnia kell

– mondta, és szerinte ebben a tekintetben a tavalyi év vége reménykeltő volt, az ország jó része elkezdett felkelni, lázadni, az ellenzék pedig – a meglévő nézetkülönbségek ellenére is – együttműködni.

Az európai parlamenti választás tétjéről azt mondta: a kérdés, hogy az Emmanuel Macron francia elnök és Angela Merkel német kancellár politikája fémjelezte erős, a polgárok érdekében közösen fellépni tudó Európa jön-e létre, vagy pedig a saját lakosságát ijesztgető, bezárkózó kontinens, amit Matteo Salvini olasz belügyminiszter és Orbán Viktor képvisel.

Visszafogottan azt tudod mondani, hogy vesszen Orbán

– jelentette ki Gyurcsány, azt remélve, hogy hosszú idő után májusban végre sikerül vereséget mérni a Fideszre.

Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi

Ajánlott videó

Olvasói sztorik