Belföld

Antifasiszta ellentüntetőket támadtak meg a budai neonáci megemlékezés után

Szombaton Budapesten neonáci, hungarista és más szélsőjobboldali csoportok gyűltek össze, hogy Budapest 74 évvel ezelőtti ostromának végén lezajlott kitörési kísérletre emlékezzenek meg. A Mérce azt írja, hogy a rendezvényen több százan vettek részt, köztük több külföldi szélsőjobboldali csoport tagjai is.

Tartottak egy antifasiszta ellentüntetést is, kisebb csoportok Budán több helyen is tiltakoztak amiatt, hogy neonácik vonulhatnak a főváros utcáin évről évre. A rendőrség azt nem engedélyezte, hogy a kitörési kísérletre a Budai Várban emlékezzenek meg a neonácik, a nagyjából 60 kilométeres túrát viszont megtarthatták.

A Mérce azt írja, hogy a hazafelé tartó ellentüntetők egy diákokból álló 12-13 fős csoportját megtámadta egy feketébe öltözött társaság, akik feltehetően a szélsőjobboldali megemlékezésen vettek részt. Az egyik ellentüntető fiatal azt mondta, hazafelé indultak, és miután már nem volt körülöttük egy rendőr sem, ismeretlenek rájuk támadtak, elvettek tőlük két zászlót, egy embert a falnak dobtak, illetve többeket megütöttek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik