Belföld

Hat és fél év börtönt kapott két „unokázós csaló” Egerben

Hat és fél év börtönbüntetésre ítélt az Egri Járásbíróság első fokon két férfit mint különös visszaesőt, akik telefonon csaltak ki pénzt idős emberektől, arra hivatkozva, hogy az unokájuk segítségre szorul – közölte az Egri Törvényszék sajtóosztálya pénteken az MTI-vel.

Puskás Csilla sajtószóvivő tájékoztatása szerint az elsőrendű vádlottat 19 rendbeli, a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett csalás, valamint 48 rendbeli csalási kísérlet bűntettében találták bűnösnek. A másodrendű vádlottat 18 rendbeli csalás és 48 rendbeli csalási kísérlet, valamint egyrendbeli kifosztás miatt ítélték el.

A vádlottak 2016 januárjától az ország területén véletlenszerűen hívtak fel telefonon embereket. Ha a jelentkező a hangja alapján idős volt, akkor az elsőrendű vádlott azt mondta neki, hogy az unokájának valamilyen okból (például szerencsejáték, uzsoratartozás) azonnal jelentős összegű készpénzre, több százezer forintra van szüksége.

A két vádlott azután együtt ment el a pénzért, amit a sértettektől a másodrendű vádlott vett át, majd azon a két férfi egyenlő arányban megosztozott. A vádlottaknak nem volt bejelentett munkahelyük és jövedelmük, a bűncselekményekkel akartak rendszeres bevételre szert tenni.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész súlyosításért, a vádlottak és védőik enyhítésért fellebbeztek. A bíróság a tárgyaláson elrendelte mindkét vádlott letartóztatását.

Kiemelt képünk illusztráció (MTI / Balázs Attila)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik