Belföld

A Fideszben is arra készülnek, hogy Budapesten és több nagyvárosban is meggyengülnek

A kormánypártban dolgozó kommunikációs és politikai tanácsadók szerint az önkormányzati választásokon vidéki nagyvárosokban és Budapesten is gyengülni fog a Fidesz – írja az Index. A szakértők szerint ugyanakkor a helyzet nem változik gyökeresen, a közbeszéd fő témája ugyanis továbbra is a bevándorlás marad, az ellenzék pedig nem tud újat mondani. Viszont, ha az ellenzéki pártok 2022-ben is a mostani mintákat követik, akkor a fideszesek szerint érdekes lehet a helyzet.

Az elemzés szerint a több tízezres tüntetések összekovácsolták az ellenzéket, és a pártok a túlóratörvény elfogadása óta együtt is mozognak. Így nem véletlen, hogy a kormánypropaganda egyik fő célja szembeállítani a Jobbikot és a baloldali ellenzéket.

A kormánypártban különböző szinteken elhelyezkedő szereplők álláspontjából ugyanakkor az derül ki, hogy nem tartják veszélytelennek a formálódó egységet.

Nem teljesen mindegy a mostani helyzet, mert bizonyos erőpozíciókat el tudnak foglalni Budapesten és a megyei jogú városokban
– fogalmazott a Fidesz parlamenti frakciója mellett dolgozó, neve elhallgatását kérő tanácsadó az Indexnek. Szerinte az önkormányzati választásokon ez is csak arra lehet elég, hogy az eddigiek mellé 2-3 fontosabb bástyát szerezzen meg az ellenzék.

A választási eredmény legpontosabban előrejelző Medián szerint az ellenzék valóban nem erősödött meg jelentősen, viszont a túlóratörvény hatására félmillió szimpatizáns pártolt el a Fidesztől.

A Fidesz mégis veszített félmillió támogatót
A Medián szerint a magyarok a túlóratörvény miatt büntetik a kormánypártot.

Az ellenzék megosztásáról szólva egy másik forrás úgy fogalmazott: az egyik oldalról torpedózás, a másikról meg csak a helyzet bemutatása. Rövid-középtávú politikai érdek, hogy a baloldal és a Jobbik ne fogjanak össze. A neve elhallgatását kérő frakciótanácsadó megjegyezte:

a mi közösségünknek is nagyon jól jönne a kívülről támaszkodó kritika, az értelmes politikai verseny pedig egész Magyarországnak.

Kiemelt kép: A Szabad Egyetem és a Hallgatói Szakszervezet Tüntetés a rabszolgatörvény ellen / Diák-Munkás szolidaritás címmel meghirdetett demonstráció résztvevői a Lánchídnál 2018. december 13-án. MTI/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik