Belföld

Felmentették a repülőgép konyháját levizelő utast

A Szekszárdi Törvényszék bűncselekmény hiányában jogerősen felmentette a rongálás bűntettének vádja alól azt a férfit, aki egy repülőgépen a konyhaként szolgáló helyiség falára vizelt.

Az elsőfokú ítélet tényállása szerint a húszas éveiben járó férfi a WizzAir Budapestről Eindhoven-be közlekedő járatán a kiszállási előkészületek során kívánta a mosdót használni, de a légi utaskísérő arról tájékoztatta, hogy a mosdó ajtaját biztonsági okokból már zárva tartják, így pár perc múlva a terminál illemhelyiségeit tudja igénybe venni.

A férfi azonban ezt már nem várta meg hanem a légi utaskísérőknek és az utasoknak háttal állva konyhaként funkcionáló helyiség falára, valamint az ún. trolley kocsikra vizelt.

A cselekménye következtében a catering termékeket tartalmazó tárolókban, valamint az utastérbe folyó vizelet által a belső fedélzet aljzatában rongálódás következett be. A járat megérkezését követően a biológiai szennyeződés miatt a gépen lévő összes tároló tartalmát meg kellett semmisíteni. A vádindítvány szerint a vádlott cselekményével 5.953,- euró kárt okozott, amely magában foglalja a repülőgép takarításának, fertőtlenítésének költségeit, valamint a megsemmisített catering termékek ellenértékét.

Az elsőfokú bíróság a vádlottat a nagyobb kárt okozó rongálás bűntette miatt emelt vád alól – bűncselekmény hiányában – felmentette. Az elsőfokú ítélet ellen a pótmagánvádlóként eljáró légitársaság nyújtott be fellebbezést annak megváltoztatása, a férfi bűnösségének megállapítása és vele szemben büntetés kiszabása végett.

A törvényszék indoklásában kifejtette, hogy a férfi a cselekményét egy a személyét fenyegető egészségügyi veszélyhelyzetből történő mentés végett követte el, ekként a végszükség szabályainak alkalmazásával büntethetőséget kizáró ok állapítható meg a javára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik