Belföld

A kormánypárti szavazók szerint is vállalhatatlanok Bayer Zsolt Nagy Blankát becsmérlő mondatai

Az IDEA Intézet január 26. és 28. között végzett közvélemény-kutatásának eredményei alapján még a Fidesz-KDNP szavazóinak többsége szerint sem elfogadható közszereplőktől az a hangnem, ahogyan Bayer Zsolt beszélt Nagy Blankáról. Mint emlékezetes, a Magyar Idők (újabban: Magyar Nemzet) újságírója az Echo Tv-ben azt mondta a kormányt egy tüntetésen dühösen, káromkodva bíráló gimnazistáról, hogy csak 18 éves, „és már egy igazi, kretén, barom állat”. Majd később szerencsétlen, nyomorult, ócska kis prolinak nevezte.

A kormánypárti és az ellenzéki szavazók többsége egyetértett abban, hogy a publicista Nagy Blankát becsmérlő kijelentései nem elfogadhatók egy közszereplőtől. A Fidesz-KDNP szavazóinak 52 százaléka nem vagy inkább nem tartja elfogadhatónak Bayer Nagy Blankának címzett szavait. Az ellenzéket támogatóknak pedig a 84 százaléka képviseli ezt az álláspontot. Az iskolázottság alapján nem mutatkoznak különbségek, hiszen az alapfokú végzettséggel bírók 69 százaléka, az érettségizetteknek és a diplomásoknak mintegy háromnegyede elítéli a jobboldali publicista szavait.

Az IDEA Intézet a miniszterelnököt becsmérlő O1G rövidítéssel kapcsolatban is tett fel kérdéseket: az ellenzéki válaszadók 36 százaléka használta már azt valamilyen felületen. Mindez azt mutatja, hogy az először a decemberi tüntetéseken feltűnő O1G rövid idő alatt az ellenzéki nyilvánosság ismert szimbólumává vált.

Míg a Fidesz-KDNP támogatóinak 70 százaléka szerint nem vagy inkább nem elfogadható egy miniszterelnököt ilyen jelzőkkel illetni, ugyanakkor az ellenzéki szavazóknál csak 19 százalék gondolja hasonlóan, háromnegyedük szerint a kormányfővel szemben megengedhető a rövidítés használata.

Módszertan

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2019. január 26. és 28. között vette fel közösségi média alapú kérdőív segítségével. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus tekintetében. A 2000 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb +/- 2,2 százalékpont.

Kiemelt kép: 24.hu / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik