Belföld

„Tarlósnak végleg be kéne tiltania a Red Bull Air Race-t”

Budapesten bizonyosan nagy többsége van „az emberek és állatok számára egyaránt megterhelő és felesleges környezetterheléssel járó” Red Bull Air Race betiltásának, ezért a Macskaárvaház Alapítvány állatvédő szervezet azt kéri, a tiltást tegye végérvényessé Tarlós István főpolgármester. A civil szervezet szerint a jelentős többség egyetértene a szilveszteri tűzijátékozás teljes tilalmával is, ami fontos állatvédelmi döntés volna.

Bóday Pál kuratóriumi elnök elmondta: a kutyák, macskák és más állatok számára veszélyesen hangos repülőverseny kitiltása komoly lépés az állatvédelem terén. Bóday szerint ezért elismerés jár a főpolgármesternek, különösen mert ilyen kérdésekben bizonyos üzleti körök részéről komoly nyomás nehezedik a főváros vezetőjére.

Bóday azt mondta, nem a Red Bullal van bajuk, sőt tisztelik a tevékenységüket, de furcsállja, hogy a cég Ausztriában számos tájrehabilitációs, a hagyományos gazdálkodást, a népi építészetet segítő tevékenységet folytat, múzeumokat, alapítványokat működtet, Budapesten viszont csak a zajos, veszélyes és közlekedési káoszt okozó repülős rendezvényt erőlteti.

A civil állatvédő, aki önkéntesként tagja Nyitrai Zsolt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott állatvédelmi tanácsadó testületének is, kijelentette:

Állatvédőként, vegánként  nyilván elégedetlen vagyok az állatvédelem terén történt eddigi intézkedésekkel, de látok reményt keltő fejleményeket is.

Így például, hogy a Nyitrai által felügyelt kormányzati szerv igyekszik befogadni az állatvédelmi javaslatokat. A Macskaárvaház vezetője szerint van esélye annak is, hogy egy állatvédelmi nemzeti konzultáció mihamarabb megvalósuljon.

Reményeim szerint ez a kormányzat számára is bizonyítani tudja: jelentős társadalmi támogatottsága van ma  Magyarországon az állatok védelmének, a velük szembeni kíméletes, könyörületes bánásmód megkövetelésének.

Bóday szerint olyan több fontos javaslatuk esetében – mint a büntető törvénykönyv szigorítása, a szőrmeipar tiltása, a vegán esélyegyenlőség biztosítása, az állatterápia gyógyászati, pedagógiai és idősgondozási célú elterjesztése – áttörés lehetséges annak ellenére, hogy elképzeléseik között van néhány, a magyar társadalmat ma még megosztó törekvés is.

Bóday Pál, Mészáros Beatrix és Kiss Norbert a Macskaárvaház alapítvány egyik rendezvényén:

Segítheti a Macskaárvaház Alapítvány céljainak megvalósulását, hogy a szervezet egyik támogatója Mészáros Beatrix, Mészáros Lőrinc lánya, a Visontai Erőmű Zrt. vezetője, és az állatvédő civil szervezet vezetői Tarlós Istvánnal már főpolgármesterré választása előtt kapcsolatban voltak. A szervezet akkoriban tanácsokkal segítette súlyos beteg, Hű nevű macskájának a gondozását. Úgy tudjuk: Mészáros Beatrix többször személyesen is részt vett az alapítvány örökbefogadó rendezvényén, és a Macskaárvaház Kápolna településen működő árvaházának rendbetételét is támogatta.

Kiemelt kép: Máthé Zoltán / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik