Belföld

Ezekben a városokban verhető a Fidesz – lista

Okos stratégiával ősszel nem csak Budapesten roppantható meg a NER.

A hvg.hu a Republikon Intézet friss elemzése alapján arról ír, hogy az önkormányzati választásokon a Fidesz legyőzhető nemcsak Budapesten, hanem a megyei jogú városok jelentős részében is. A hosszas elemzés lényege, hogy ehhez ellenzéki összefogás, technikai jellegű kiegyezés kell. Szombathelyen, Pécsett, Egerben alakul az összefogás.

A Republikon Intézet emlékeztet rá, hogy tavaly áprilisban a Fidesz listája nemcsak a fővárosban, hanem a megyei jogú városokban is gyengébben szerepelt, mint országosan. A sikerhez azonban az ellenzéknek eltérő stratégiára van szüksége, mert a megyei jogú városok éppen annyira különböznek politikailag, mint társadalmilag, gazdaságilag.

Ezért a 23 megyei jogú várost három kategóriába sorolták be.

Fidesz – Ellenzék (6 : 7)

Nehezen nyerhetőek (fideszesek): Debrecen, Győr, Kecskemét, Sopron, Székesfehérvár, Zalaegerszeg.
Billegők (kétesélyesek): Békéscsaba, Eger, Érd, Hódmezővásárhely, Kaposvár, Nagykanizsa, Nyíregyháza, Szekszárd, Szombathely és Veszprém.
Könnyen nyerhetőek (ellenzékiek): Dunaújváros, Miskolc, Pécs, Salgótarján, Szeged, Szolnok és Tatabánya.

A kategorizálás akkor érvényes, ha teljesül a feltétel, hogy az ellenzék minden nagyvárosban egy jelöltet támogat. Önállóan ugyanis egyik párt sem tudná megszorongatni a Fideszt, kivéve  azokat a városokat, ahol jelenleg is ellenzéki a polgármester. 

Azt is felmérték, hogy egy-egy városban jobboldali vagy baloldali, liberális jelöltnek van-e több esélye a fideszes ellen. A Republikon az erőviszonyok alapján arra jutott, hogy

a 23 megyei jogú város közül 12-ben (pl. Kecskemét, Hódmezővásárhely, Sopron, Miskolc, Dunaújváros) a jobboldali, 11-ben (pl. Szeged, Salgótarján, Szombathelyen, Pécs, Nyíregyháza, Tatabánya, Veszprém) a baloldali, liberális jelöltnek van több esélye a kormánypárti legyőzésére. 

Kiemelt kép: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik