Belföld

1,4 milliárdos banki lízingből cserélik LED-re a szombathelyi közvilágítást

Különösebb hírverés nélkül indult meg a közvilágítás cseréje Szombathelyen, sem sajtótájékoztató, sem projektindulási bejelentés nem volt az amúgy más esetben a beruházásokra igen büszke városvezetéstől – írta szerdán az Átlátszó. A lámpacserét az ellenzéki politikusok jelentették be, miután szombathelyiek jelezték, hogy a korábban világos útszakaszok a cserét követően félhomályba vagy sötétségbe borultak.

Horváth Attila (Éljen Szombathely-MSZP-Együtt-DK) önkormányzati képviselő Facebook-videójában egyenesen azt üzente Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) polgármesternek, hogyha 1,4 milliárd forintból ez lesz az új, szép, gyönyörű Szombathely, akkor ő ebből nem kér.

Szombathely 2018 októberében lízingszerződést kötött a K&H Bankkal 1,4 milliárd forintról. A koncepció ugyanis az, hogy a LED-es technikával felszerelt lámpákkal az önkormányzat annyit spórol majd a közvilágításon, ami hosszú távon, egész pontosan 12 év alatt megtéríti a bankkal finanszíroztatott beruházást.

Korábbi sajtóhírekben az szerepelt, hogy a pénzintézeteknek kiírt szombathelyi közbeszerzésekben megjelenik majd a korábban Tiborcz Istvánhoz, a miniszterelnök vejéhez köthető Elios, mivel az egyik nagy esélyesnek tartott K&H Bank őket vonná be konzorciumi partnernek. Ez végül nem így lett. A pályáztatás korábbi fázisában a költségek 2 milliárdot tettek, de az összeg végül 1,4 milliárdra csökkent.

Az Elios helyett végül az ugyanahhoz az üzleti körhöz köthető Roneko Kft. tűnt fel a K&H mellett, mint egyik konzorciumi partner, a másik partner pedig a TUNGSRAM-Schréder Zrt lett.

A Roneko az Elios-szal közösen végezte a tatabányai, az ajkai, a dunaújvárosi, valamint a budapesti Szusza Ferenc stadion világításának cseréjét is. De Székesfehérváron is dolgozott már a Roneko, ők telepítették a helyi stadionban a világítást. Azt a munkát egyébként eredetileg nettó nettó 62,8 millió forintra becsülte a kiíró, ám ennél 12,4 millió forinttal drágábban, nettó 75,2 millióért végezte el a cég. A TUNGSRAM-Schréder Zrt. sem kezdő a közvilágítási területen. Tavaly februárban a 24.hu-nak elismerte a cég, hogy 64 millió forinttal adta olcsóbban a lámpatesteket az Eliosnak, mint azt a versenytársaknak tette volna a jászberényi közvilágítás modernizációjánál. A Tungsram neve az Elios-ügyben indított OLAF-vizsgálatban többször is felbukkant: benne volt a cég a kalocsai, a mórahalmi, a váci, valamint a gyáli és a siklósi közvilágítás-projektben is.

Alig indul el azonban a munka, a szombathelyi lakosság elégedetlenkedni kezdett. Sokan jelezték, hogy a LED-es csere után sokat romlott a város utcáiban a fényerő. A Horvát Attila ellenzéki képviselő által bemutatott szakaszon viszont pár nap után újra javult a helyzet. A fényerőn állítottak a cégek szakemberei.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik