Belföld

A Nézőpontnál tovább dübörög a Fidesz

A decemberi tüntetések nem ártottak a kormánypártoknak, nem használtak az ellenzéknek.

A Nézőpont Intézet szerint a Fidesz-KDNP társadalmi támogatottságát a decemberi tüntetések sem befolyásolták. A kormánypártok népszerűsége a részvételüket biztosra ígérők között továbbra is stabilan 50 százalék felett van, az új év vesztese a Jobbik, amelytől 250 ezer szavazó pártolt el.

A kivételesen nagy, országosan reprezentatív mintán készített, 5000 fő személyes megkérdezésén alapuló kutatás szerint a Fidesz-KDNP-vel szimpatizál a felnőttek 39 százaléka.

Egy most vasárnap tartandó választáson a kormánypártok 54, a Jobbik 13, az MSZP-Párbeszéd szövetség 10, a DK 7, az LMP 5, a Momentum Mozgalom 4, az MKKP és a Mi Hazánk Mozgalom 3-3 százalékot szerezne. A decemberi tüntetések nem segítették az ellenzéki pártokat és a jelenleg Sneider Tamás által vezetett Jobbik is rosszul kezdte  2019-et.

Egy most vasárnap tartott EP-választáson a Fidesz-KDNP szerezné meg a kiosztható mandátumok kétharmadát – számszerűsítve 14-et a 21-ből – az ellenzéki pártok közül három helyet kapna a Jobbik, kettőt MSZP-P és egy-egy mandátum jutna a DK-nak és a régóta először 5 százalékra visszakúszó LMP-nek. Utóbbi párt esetében továbbra is kérdéses, hogy a mandátumszerzéshez szükséges 5 százalékos küszöböt át tudja-e majd lépni májusban – írták.

 

 

A legvalószínűbb listás eredményt tekintve kevesebb mint fél év alatt 7 százalékponttal csökkent a baloldallal egyre szorosabb kapcsolatot ápoló Jobbik támogatóinak köre. Összességében mintegy 250 ezer szimpatizánst veszített tavaly augusztus óta.

A Jobbik ott veszít társadalmi támogatottságából, ahol korábban a legerősebb volt: a fiatal, 18-29 évesek körében 8, a szakmunkás végzettségűek esetében 7 százalékponttal kevesebben szavaznának most vasárnap a pártra, mint 2018 augusztusában. A Nézőpont Intézet érdekességként említi, hogy a községben élők körében is 6 százalékpontot esett a párt.

IDEA Intézet: Gyengült a Fidesz, erősödött a Jobbik
Az MSZP és a DK támogatottsága nem változott, az LMP és a Párbeszéd visszaesett.

Kiemelt kép: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik