Belföld

Traffipax: a rendőrség szelektál a paragrafusok között

A rendőrség nem jár el törvénytelenül, amikor nem közli előre a közúti sebességellenőrzések helyét és idején – jelentette ki az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közlekedésrendészeti főosztályvezetője hétfőn.

Óberling József 24.hu „Zöld utat ad a büntetésvadászatnak az országos rendőrkapitány” című cikke miatt tartott sajtótájékoztatót. Megírtuk, hogy decemberben hatályon kívül helyezték azt az országos főkapitányi utasítást, amely előírta a rendőrség számára, hogy a police.hu portálon minden hónapban előre közzé kell tenni a budapesti és megyei kapitányságok egyhónapos sebességellenőrzési terveit. A hatályon kívül helyezés azonban jogellenes, mert a rendőrségi törvény továbbra is tartalmazza ezt az előírást.

Óberling főosztályvezető hangulatkeltőnek és rosszindulatúnak minősítette a cikket, és a rendőrségi törvény 42. § (1) bekezdésére hivatkozva azt állította, hogy a tavaly bevezetett gyakorlat teljesen rendben van.

A főrendőr által felhozott jogszabályrész valóban nem tartalmaz megkötéseket:

A rendőrség a rendőri intézkedéssel, illetve az ellátott szolgálati feladattal összefüggésben az intézkedéssel érintett személyről, a környezetéről, illetőleg a rendőri intézkedés szempontjából lényeges körülményről, tárgyról képfelvételt, hangfelvételt, kép- és hangfelvételt (a továbbiakban: felvétel) készíthet.

Csakhogy itt még nem ér véget a kép- és hangfelvételekre vonatkozó szabályozás, és a következő pontok nem ilyen megengedőek. Óberling elfelejtette idézni a 3. bekezdést, amelyben ez áll:

a rendőrség a képfelvevők elhelyezésére, a megfigyelt területre vonatkozó adatokat a központi szerv honlapján közzéteszi.

De olyan törvényi megkötés is érvényben van, amely éppen az új közlekedésbiztonsági vívmány, a civil autókba, vagy álcázott gépkocsiba rejtett traffipaxok gyakorlatát kérdőjelezi meg. A jelenleg hatályos törvény ugyanis azt is előírja, hogy közbiztonsági, bűnmegelőzési, illetve bűnüldözési célból csak:

bárki számára nyilvánvalóan észlelhető módon helyezhet el képfelvevőt és készíthet felvételt a rendőrség.

A törvényben olvasható megszorításokkal szemben az ORFK közlekedésbiztonsági vezetője a sajtótájékoztatón továbbra is azt hangoztatta, hogy „a törvény feljogosítja arra a rendőrséget, hogy intézkedéseiről hang- és képfelvételt készítsen, ezt pedig nem kötelessége sem előre bejelenteni, sem táblákkal figyelmeztetni rá”.

Kiemelt kép:  Sóki Tamás /MTI

55 millió ember él demenciával napjainkban, s a betegség – amelynek az Alzheimer-kór az leggyakoribb fajtája – a világ hetedik vezető haláloka. Ráadásul a betegek 75 százaléka nincs diagnosztizálva. A probléma egyre csak súlyosbodni fog. A kormánynak van egy stratégiája, az közhelyes megállapításokon kívül konkrét intézkedési tervet nem tartalmaz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.