Belföld

Egy ellenzéki képviselő hatósági papírt kapott a hátrányos megkülönböztetéséről

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság határozatban mondta ki, hogy a szentendrei polgármester és csapata politikai nézetei miatt különböztette meg hátrányosan a város egyik önkormányzati képviselőjét. A Honecz Ágnes elnöklete alatt működő hatóság vizsgálatát Fülöp Zsolt, a Társaság az Élhető Szentendréért Egyesület (TESZ) képviselője kezdeményezte, miután az önkormányzat kizárólag a fideszes képviselőkkel reklámozta a Szentendrén zajló beruházásokat.

A városvezetés 2017-ben vezette be azt a gyakorlatot, hogy a nagyobb beruházások helyszínén az építkezési projektekről szóló tájékoztató tábla mellé az önkormányzat saját forrásból egy másikat is kihelyez. Ezen a nagyméretű kiegészítő táblán az adott választókörzet önkormányzati képviselője szólhat a lakossághoz. A fényképpel, névvel ellátott táblán elmagyarázhatják a környék lakóinak a beruházás fontosságát, és türelmet kérhet a munkálatok okozta esetleges kellemetlenségekért.

A táblaállítási rendben kivételt csak a szentendrei 5-ös választókerület jelentett, pont az, ahol nem fideszest, hanem Fülöp Zsoltot, a helyi civilszervezet politikusát választották meg képviselőnek.

Fülöp körzetében nem ő, a képviselő, hanem a város fideszes polgármestere került fel a táblára. Verseghi-Nagy Miklós fotójával két projektet is reklámoztak hónapokig a körzetben.

A TESZ-es képviselő először a polgármesternél tett kifogást az eljárás ellen, majd a jegyzőhöz fordult. Fülöpék szerint azonban Gerendás Gábor jegyző is asszisztált a fideszes többség új PR-ötletéhez, mert hiába adtak be hozzá interpellációt, nem lépett a törvénytelenséggel kapcsolatban. Ezután a szervezet maga próbálta átragasztani a táblákat, ám akkor az önkormányzat levetette őket.

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság szerint viszont nem volt megalapozott az önkormányzatnak az eljárásban hangoztatott azon érvelése, hogy a táblákon szereplő képviselők olyan egyéni teljesítményt nyújtottak az adott projektek megvalósulása érdekében, amit az ellenzéki képviselő nem tudott felmutatni.

A január végén meghozott határozat kimondta, hogy a szentendrei önkormányzat az ellenzéki képviselő politikai véleménye miatt megsértette az egyenlő bánásmód követelményét, és közvetlen hátrányos megkülönböztetésben részesítette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik