Belföld

Tegnap még fideszes volt, ma már a törvényesség őre

Budapest 16. kerületében néhány hónapja nincs jegyző, a korábbi közös megegyezéssel távozott a posztjáról, helyi hírek szerint nézeteltérés volt közte és a fideszes polgármester, Kovács Péter között. Mostanra viszont a polgármester megtalálta jelöltjét a posztra: egyik alpolgármesterét.

Csomor Ervin régóta fideszes politikus.

A jegyző feladata pedig a többi között a törvényesség betartatása az önkormányzat és a képviselő-testület döntéseinél, működésénél, ő vezeti a polgármesteri hivatalt, munkáltatója az önkormányzati hivatal dolgozóinak, dönt hatósági ügyekben. Semmi más nem vezérelheti, csak a jogszabályokhoz való ragaszkodás, pártatlanul, befolyástól mentesen.

Csomor a 2014-es önkormányzati választáson (már nem először) a Fidesz-KDNP jelöltjeként megnyerte egyéni körzetét, így lett a képviselő-testület tagja és választották meg az egyik alpolgármesternek. Korábban, 2002-ben a polgármesteri címért is indult, de akkor kikapott a szocialista jelölttől. Olyannyira beágyazott a helyi Fideszben, hogy volt a frakció vezetője is.

Hiába kérdeztünk Csomor Ervint, hogy tagja-e még a Fidesznek, illetve hogy mikor lépett ki a kormánypártból, a leendő jegyző nem kívánt válaszolni a kérdésre, az önkormányzat azt közölte, nem rendelkezik információval Csomor párttagságáról.

Azt viszont közölték, hogy Csomor február 1-jei hivatalba lépésénél semmilyen összeférhetetlenségi akadály nem állt fenn.

A vonatkozó jogszabály csak azt zárja ki, hogy pártban tisztséget viseljen egy jegyző, de azt nem, hogy tagja legyen pártnak. Igaz, azt kiköti a jogszabály, hogy nem folytathat olyan tevékenységet, nem tanúsíthat olyan magatartást, amely pártatlan, befolyástól mentes tevékenységét veszélyeztetné. Az pedig biztosan nem mindennapi, hogy valaki egyik nap fideszes színekben képviselő, másik nap már jegyző legyen valaki ugyanannál az önkormányzatnál.

Csomor jegyzői jelölése a 16. kerület képviselő-testületének múlt heti ülésén jött elő. Vajda Zoltán ellenzéki képviselő (aki a tavaly megszűnt Együtt tagja volt) szóvá tette, hogy teljesen abszurd a szituáció. Őt Polt Péter főügyészségére emlékezteti, hogy egyik pillanatban a kormánypárt tevékeny tagja, a másik pillanatban pedig a törvényesség és a pártatlanság őre lehet az a Csomor Ervin, aki szűk egy éve épp Vajdát jelentette fel a parlamenti választás előtti kampányban egy molinó miatt.

Politikusból lett jegyző egy kerülettel odébb is

Előfordult az ellenzéki térfélen is, hogy politikusból lett valaki jegyző: 2014-ben Lamperth Mónikát választotta erre a tisztségre a 15. kerület akkori DK-s polgármestere. Lamperth évtizedekig volt a szocialista párt tagja, számos párttisztséget viselt, sőt miniszteri posztokat is betöltött a Medgyessy- és a Gyurcsány-kormányban, és 2014-ig parlamenti képviselő volt. Amikor kiderült, hogy ő lesz a jegyző a 15. kerületben, azzal védekezett, hogy két évvel korábban eldöntötte, visszavonul a politikától, és 2014-ben már nem indult sem parlamenti, sem önkormányzati képviselőjelöltként, illetve nem vállalt tisztséget az MSZP-ben. Különbségként mégis inkább az említhető, hogy nem olyan önkormányzatnál került a jegyzői pozícióba, ahol korábban képviselőként maga hozta a döntéseket.

Kiemelt kép forrása: a 16tv Kertvárosi Közösségi Televízió felvétele Csomor Ervin alpolgármester sajtótájékoztatójáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik