Belföld

Naponta 50 beteg kénytelen több órát várakozni sugárterápiára a miskolci kórházban

Zajlik a végrehajtás a Medcenter ellen, ami több mint egy éve hiába követeli a pénzét a miskolci megyei kórháztól – írja a Népszava. A kórház több mint 11 hónapja nem fizet a szolgáltató sugárterápiás eszközeinek a használatáért, így az nem tudja törleszteni azok árát a banknak.

A lap informátora szerint a centrumban korábban naponta átlag 180 beteget tudtak kezelni, mostanra ez a szám hatvan-hetvenre csökkent. Ezt a létszámot is csak úgy tudják fogadni, hogy a rendelési idő akár az éjszakába is nyúlhat.

A centrum egyik munkatársa szerint az elmúlt egy hónapban naponta már 10-30 beteget nem tudtak fogadni, mert a korábbi négy helyett huzamosabb ideje csak két gép működik.

Egy vadonatúj eszköz becsomagolva áll a raktárban, mert a tulajdonos Medcenter és a kórház közötti elszámolási vita miatt nem lehet üzembe helyezni.

A lap megkérdezte a kórházat is, aminek sajtóosztálya azt közölte, hogy a sugárterápiás centrumban a betegellátás jelenleg is folyamatos, és a szakma szabályainak megfelelően történik.

A Medcenter és a miskolci kórház vitája tavaly áprilisig nyúlik vissza, akkor szűnt meg a Borsod megyei kórház és a sugárterápiás eszközöket biztosító Medcenter Kft. közötti szerződés. A cég eredetileg 2006-ban kötött 15 évre szóló megállapodást, amelyben azt vállalták, hogy két új lineáris gyorsítót és egy CT-t telepítenek, azokat üzemelteti és karbantartja. A kórház élére 2016-ban kinevezett Tiba Sándor egy gazdasági átvilágítás után az Állami Egészségügyi Ellátó Központ illetékeseinek szóbeli jóváhagyásával leállította a szolgáltató számláinak kifizetést. Az addig a Medcenter által foglalkoztatott embereket átvették. A gépek azonban egy kivételével ma is a Medcenter tulajdonában vannak. Ám miután a cégnek a kórház azóta sem fizet, így törleszteni sem tudják a gépek vásárlásához fölvett hiteleket. Tavaly márciusban a finanszírozó Raiffeisen Bank zálogjog bejegyzéssel látta el a daganatos betegek kezeléséhez használt sugárterápiás gépeket. Ezeket emiatt karbantartani, javíttatni, megbontani, eladni csak a bank előzetes írásos engedélyével lehet – foglalja össze a kórház és a Medcenter közötti ellentét történetét a Népszava.

Kiemelt kép:  A gyulai Pándy Kálmán Megyei Kórház egyik munkatársa egy beteg sugárkezelését készíti elő az onkológiai osztályon.
MTI Fotó: Rosta Tibor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik