Belföld

Habsburg főherceg a kirívóan olcsó bérleti díjról: „Épp annyi, mint amennyit bárki más fizet”

A 24.hu derítette ki, hogy Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg kedvezményes áron jutott önkormányzati bérlakáshoz a budai Várban. A legmagyarabb Habsburgnak is nevezett József nádor ükunokája – aki Lázár János vadásztársa –  a Várnegyed előkelő részén, a Halászbástyához közeli Országház utcában, egy felújított műemléképületben bérel egy 117 négyzetméteres önkormányzati lakást, mindössze havi 71 ezer forintért.

Habsburg-Lotharingiai Mihály a Magyar Hírlapnak reagált cikkünkre. Azt mondta,

az önkormányzatnak fizetett bérleti díj épp annyi, mint amennyit bárki más fizet ugyanennyi négyzetméterért ebben a kerületben.

Csakhogy az általunk megnézett, az egyik legnagyobb ingatlanportál adati szerint ebben az utcában, illetve ezen a környéken hasonló méretű lakásokért akár a főherceg részére megállapított bérleti díj tízszeresét is elkérhetik.

A főherceg az interjúban kiemeli azt is, hogy ingatlanközvetítő által szerzett tudomást a lakásról.

A Várnegyedben relatíve kevés a magántulajdon, a lakások többsége az önkormányzathoz tartozik, úgy lehet egy lakást átvenni, ha annak, aki addig a lakásban élt, egy cserelakást biztosít – vásárol – a beköltözni kívánó új lakó, azért, hogy az illető máshová tudjon költözni. Így vettem át én is ezt a lakást: nem tulajdont szereztem, hanem örökbérleti jogot. A lakás tehát nem a miénk, de fiam, unokáim, ükunokáim maradhatnak benne

– magyarázza a főherceg, aki hozzáteszi: nem igaz tehát, hogy jó kapcsolatok révén és nagyon olcsón jutottam volna a lakáshoz.

Szerinte az embereket nem érdekli, hogyan él és mennyi bérleti díjat fizet, „az idei választások előtt ez a téma is inkább a választási küzdelem eszköze lehetett.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik