Belföld

Most kiderül, hol élnek a legboldogabb emberek Magyarországon

2019-ben immár harmadszor nagyszabású kutatás készül a magyarok boldogságszintjéről a Boldogságtérkép megrajzolása projekt keretében, amit a Jobb Veled a Világ Alapítvány és az ELTE PPK Pozitív Pszichológiai Kutatócsoportja közösen végez Bagdi Bella, a Jobb Veled a Világ alapítvány elnöke és Prof. Oláh Attila a kutatócsoport vezetője irányításával.

A vizsgálat célja egyrészt annak felmérése, hogy évről évre hogyan változik a magyar lakosság boldogságszintje, másrészt az is a vizsgálat tárgya vajon milyen tényezők magyarázzák azt, hogy egyesek nagyon boldognak és elégedettnek míg mások kevésbé boldognak és kevésbé elégedettnek vallják magukat.

A tavalyi kutatás szerint a legboldogabb megyeszékhely Szombathely volt és a tavaly megkérdezettek minden régióban szignifikánsan boldogabbnak mondták magukat mint a 2017-es mintában szereplők. A boldogságszint emelkedése a Nyugat-Dunántúlon volt a legmarkánsabb, Közép-Magyarországon a legkisebb mértékű.

A kutatás megállapította, hogy a nők minden régióban és minden korcsoportban boldogabbak voltak. A tavalyi felmérés azt is megerősítette, hogy akik gazdagnak vagy jómódúnak vallották magukat, azok szignifikánsan boldogabbak voltak, és ugyancsak szignifikánsan boldogabbak a több gyermeket nevelők, az iskolázottabbak és a házasságban vagy kapcsolatban élők. A legboldogabbnak a 4 vagy annál több gyermeket nevelő férfiak és nők érezték magukat.

A kutatásban résztvevő szakemberek arra kérik a lakosságot, hogy vegyenek részt a most induló kutatásban, és minél többen töltsék ki és osszák meg a kutatás kérdőívét, amit az ELTE Pozitív Pszichológiai Kutatócsoportjának munkatársai állítottak össze.

A kutatás ezen a linken érhető el

Kiemelt kép: Pixabay

Ajánlott videó

Olvasói sztorik