Belföld

Ahmed H. elbukta a Miniszterelnöki Kabinetiroda ellen indított kártérítési pert

Nyolcmillió forint sérelemdíjat szeretett volna kapni Ahmed H. a Miniszterelnöki Kabinetirodától azért, mert megsértette a jó hírnevét azzal, hogy a Nemzeti Konzultáció kérdőíveiben azt állította: kövekkel támadt a magyar rendőrökre, ezért elítélték. Ahmed H. emellett azt szerette volna elérni, hogy a Kabinetiroda biztosítson neki kellő nyilvánosságot és semmisítsék meg a kérdőíveket.

A Fővárosi Törvényszék pénteki ítéletében elutasította a keresetet Ahmed H. személyiségi jogsértés megállapítása iránt indított perében, s a felperest 988.000 forint perköltség és illeték megfizetésére kötelezte.A bíróság indoklása szerint a felperes olyan állítás miatt érvényesíthet csak igényt, ami hamis és sértő. A 2017. évi nemzeti konzultációs kérdőív 5. kérdésének felperesre vonatkozó része pedig kizárólag csak egységesen vizsgálható.

A kérdésben azt fel kellett volna tüntetni, hogy a bíróság nem jogerősen ítélte el a felperest, ezt az alperes nem tette meg. Az alperes mulasztása azonban azért nem sérti a felperes jóhírnevét, mert ez a mulasztás a felperes társadalmi megítélését nem befolyásolja. A felperes ugyanis valóban kővel dobálta a határt védő magyar rendőröket és társadalmi megítélése szempontjából ez a meghatározó. Valós állítás miatt pedig nem érvényesíthet igényt a felperes.

A bíróság arról sem tudott meggyőződni, hogy valóban a kifogásolt állítás okozott volna sérelmet a felperesnek, aki azt egyáltalán ismerte volna. A bíróság a felperes tárgyaláson tett vallomása, annak ellentmondásai alapján arról győződött meg, hogy a felperes nem volt tisztában a nemzeti konzultációs kérdőív perben kifogásolt tartalmával és valójában nem is azt sérelmezte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik