Belföld

Tisztelt Képviselők! Fontos határidő jár le

Este 8-ig adhatják le vagyonnyilatkozatukat.

Kövér László házelnök külön is felhívta a képviselők figyelmét arra, hogy az Országgyűlésről szóló törvény értelmében január 31-ig újra le kell adniuk vagyonnyilatkozatukat, és ahhoz csatolniuk kell a velük közös háztartásban élők családtagjaik vagyonnyilatkozatát is.
Aki ennek nem tesz eleget, az a vagyonnyilatkozat benyújtásáig, nem gyakorolhatja képviselői jogait és javadalmazást sem kap.

Péntektől a vagyonnyilatkozatokat az Országgyűlés honlapján teszik közzé, a családtagokét nem, azokat a Mentelmi bizottság őrzi, és csak tagjai tekinthetnek be a képviselő vagyonnyilatkozatával kapcsolatos eljárásnál. A képviselők csütörtökön 20 óráig még leadhatják a kitöltött vagyonnyilatkozatokat.

A Parlament honlapjára feltöltött vagyonnyilatkozatok minden évben nagy vitákat generálnak. Az elmúlt években is sorra derültek ki az igazolt jövedelmek és a vagyonosodások közötti ellentmondások.

Az Orbán-kormány rendre azzal érvel, hogy Magyarországon Európa egyik legszigorúbb szabályozása érvényes, miközben a korrupció ellen küzdő Transpareny International szerint rendszer nem teszi átláthatóvá a közhatalmat gyakorlók vagyonosodását, a rokonok nyilatkozatai nem nyilvánosak, az ellenőrzés formalitás, a nyilatkozatot valótlanul kitöltőket sem fenyegeti komoly szankció.

Elutasította a mentelmi bizottság Semjén Zsolt vagyonnyilatkozatának megvizsgálását
„Sajtóhírekre alapozva vagyonnyilatkozati eljárás keretében egy általános vizsgálat lefolytatására a bizottságnak nincs hatásköre”.

 

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik