Belföld

L. Simon László felesége állami támogatásból fejleszti panzióját

45 millió forint jut a Kisfaludy Programból az agárdi panziót működtető, veszteséges cégnek, amelyben tavalyig a fideszes politikus is tulajdonos volt. A család régóta jó barátságot ápol a közpénzzel.

Több mint 700 panzió és hotel fejlesztésére, illetve új szálláshelyek létesítésre benyújtott pályázat részesült kedvező elbírálásban a Kisfaludy Program keretében. Az már kiderült, hogy Mészáros Lőrinc tarcali ötcsillagos szállodája és Tállai András államtitkár testvérének mezőkövesdi panziója is kapott vissza nem térítendő támogatást a Magyar Turisztikai Ügynökségtől (MTÜ). Fideszes országgyűlési képviselőknek is jutott a pénzből, a Becsó Károly és Becsó Zsolt tulajdonában levő kft. 60 millió forintot kapott a Vertical Art panzió fejlesztésére. A támogatottak listájáról elsőként beszámoló napi.hu azt is észrevette, hogy a program keretében 315 millió forint állami támogatást adtak Csapody Balázsnak, aki a turisztikai ügynökség tanácsadója.

Ezek után talán már nem is annyira meglepő, hogy a kulturális bizottság fideszes alelnökének felesége is kapott a támogatásból.

L. Simon László feleségének cége, a Simon és Simon Mezőgazdasági Kereskedelmi és Idegenforgalmi Kft. 45,5 millió forintot nyert el az agárdi Simon Panzió fejlesztésére

– vette észre a 24.hu. A támogatott pályázat egészen pontosan a „Tematikus szolgáltatások körének bővítése és a szolgáltatási színvonal emelése a Simon Panzióban” nevet viseli.

A cégnek tavaly januárig a volt államtitkár, L. Simon László is tulajdonosa volt, jelenleg pedig felesége, a korábbi fitneszedző Vass Eszter viszi a vállalkozást.

A Simon és Simon Kft. főprofilja a mezőgazdasági termelés, elsősorban a gyümölcstermesztés, barackmagjával a lapok címlapjára is került, amikor a HVG megírta: nem éppen szabályosan, rákellenes, méregtelenítő, májtisztító, látásjavító hatásúként hirdette a portékát, és a feliratozással szemben nem volt tanúsítványa arról, hogy ökológiai gazdálkodásból származna.

A vendéglátásnak kisebb a súlya, panziójukat falusi turizmussal hasznosítják. A társaság 2017-ben 41 millió forint árbevételt hozott és 4,8 millió forint veszteséget mutatott ki. A megelőző négy évben is veszteséget produkált a cég: 2017 óta összesen 90 millió forint mínuszt hozott össze.

Mi az a Kisfaludy Program?

A Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program minden idők legnagyobb, turisztikai fejlesztéseket összefogó kormányzati programja, amelynek első ütemében a vidéki Magyarországon több mint 80 milliárd forint értékben valósulnak meg fejlesztések a következő években, amelyhez a magyar kormány 48 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást ad. A program keretében 2030-ig összesen 300 milliárd forint értékű szálláshelyfejlesztési beruházást valósítanak meg. A balatoni, a soproni és a tokaji régióban szálloda- és panziófejlesztéseket finanszíroznak az összegből, de új szálláshelyekre is adott pénzt az állam. Guller Zoltán, az MTÜ vezetője tavaly szeptemberben, a pályázat lezárása után azt mondta, a Kisfaludy Programban meghirdetett felhívásokra összesen 1522 pályázat érkezett. A keretnövelésnek köszönhetően a pályázatok szakmai elbírálása alapján a vidéki panziók több mint kétharmada, több mint 700 panzió és 16 szálloda kap támogatást a fejlesztéseikhez, emellett 27 új szálláshely részesül támogatásban.

L. Simon Lászlóék már 2015-ben jó barátságban voltak a közpénzzel, ekkor családi cégeik a 80 hektáros földterületük után 80 millió forint állami támogatást kaptak. A politikusnak és feleségének három cége kapott milliós hozzájárulást: a Simon és Simon Mezőgazdasági Kft. 21 millió forintot, az Agárdi Aratrum Kft. 20 millió forintot, a Velencei-tavi Borászati Kft. pedig 39 millió forintot. A Blikk 2015-ben arról írt, hogy L. Simonék a 2010-es kormányváltásig legfeljebb 2 milliós támogatást kaptak évente, azután viszont több mint 160 millió forintot szereztek agrártámogatásokból négy év alatt.

2015-ben úgy tűnt, hogy uniós pénzből felújítják a Simon panzióhoz és L. Simon borászatához vezető utat. Ez nem történt meg, a magyar állam viszont 2016-ban úgy döntött, hogy saját forrásból felújítja a 6212-es jelű út 7300 méteres szakaszát bruttó 551,5 millió forintból. Ezt akkor a 444 írta meg, hozzátéve, hogy a felújítás nem feltétlenül a Simon-birtok miatt történt meg.

2017-ben sem kerülték el az állami támogatások L. Simon felségének cégét. Az Agárdi Aratrum Kft. több mint 35 millió forintnyi támogatást nyert az Európai Unió vidékfejlesztési programjából. Az összeget az Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés című tenderkiíráson nyerte el a társaság, aminek fő célja a vidéki területek fenntartható fejlődésének támogatása, a környezet állapotának megőrzése és javítása. A vállalkozás 2016-ban pont ugyanennyi pénzt nyert ugyanezen a pályázaton.

L. Simon László a Magyar Nemzetnek akkor azt mondta, hogy semmi köze a felesége cégéhez, így nem tud nyilatkozni a társaság által elnyert összegekről, és egyébként sem ez a munkája. A politikus hozzátette, a neje nem közszereplő.

Kiemelt kép: L. Simon László érkezik a Fidesz-KDNP frakciószövetség ülésére a velencei Velence Resort &Spa szállodába 2017. szeptember 13-án. Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik