Belföld

Szavazott az eladásra a helyi Fidesz-elnök, majd ajánlatot tett az ingatlanra

A ceglédi önkormányzat októberben határozott arról, hogy értékesíti a laktanyában levő 3000 négyzetméternyi részt, Hörömpő Annamária önkormányzati képviselőként is emellett szavazott. Majd az ő cége adott be ajánlatot, a minimális árért viheti az ingatlant.

Összesen hat ingatlan van Hörömpő Annamária nevén, a Fidesz ceglédi szervezetének 41 éves elnöke résztulajdonosa például egy 15 szobás, 1100 négyzetméteres, helyben csak Hörömpő-kúriaként emlegetett épületnek, amelyet a hozzá tartozó 25 hektáros területtel tavaly 100 millió forintért hirdettek. Hörömpő most egy cégen keresztül hozzájuthat egy újabb ingatlanhoz. Teheti ezt úgy, hogy a biznisz mindkét oldalán feltűnik.

A fideszes többségű ceglédi önkormányzat október közepén határozott  arról, hogy eladásra hirdeti a laktanya egy részét képező, 3000 négyzetméteres területet, rajta egy durván 500 négyzetméteres épülettel.

Az ezt tárgyaló önkormányzati ülésen ott volt az önkormányzati képviselő Hörömpő Annamária is. Amellett szavazott (15. napirendi pont), hogy a város értékesítse a szóban forgó ingatlant.

Mostanra pedig be is futott az egyetlen ajánlat: a Hörömpő és férje tulajdonában álló PHL Optima Kft.-é. A vállalkozás minimális kikiáltási árat, alig több mint nettó 10 millió forintot ajánlott a telekért és épületért, ahol – pályázatuk szerint – a sportszergyártó cégük telephelyet kíván létesíteni.

A napokban összehívott testületi ülésen – a szintén fideszes polgármester javaslatára – döntöttek is arról, hogy kössék meg az adásvételi szerződést a PHL Optimával. (A magyar állam élhet elővásárlási jogával, de aligha valószínű, hogy ez esetben így tesz majd.) Hörömpő Annamária a mostani üléstől távol maradt. Az önkormányzati határozatban semmi megkötés nincs az ingatlan jövőbeli hasznosításáról, tehát a Hörömpő-cég akár bérbe is adhatja, vagy értékesítheti is.

Megpróbáltunk beszélni Hörömpő Annamáriával, de miután elmondtuk, hogy az ingatlanvásárlás ügyében keressük, még mielőtt feltehettük volna a kérdéseinket, ránk csapta a telefont. Cikkünk megjelenéséig írásban sem reagált.

Ellenzéki bírálat

A ceglédi képviselőtestület jobbikos tagja, Horváth Gábor szerint könnyen lehet, hogy Hörömpő azért maradt távol az ominózus testületi ülésről, mert már önmagára nézve is kínos a megjelenése:

Sorra nyerik a hozzá köthető pályázatokat, miközben a kerületét elhanyagolja. Ezért úgy gondolom, hogy Hörömpő azért lehet önkormányzati képviselő, mert önös anyagi haszonszerzésekben érdekelt, nem pedig azért, hogy kerületének hasznára váljon.

Az LMP ceglédi szervezetének elnöke, Földi Áron azt emelte ki, hogy ugyan nem lehet kizárni egy olyan vállalkozást pályázati lehetőségből, amely egy önkormányzati tisztséget betöltő személy érdekeltségébe tartozik, de ilyen esetben csakis piaci áron történhet az üzlet, szerződéskötés.

Földárverés, lakások, uniós pénz

Hörömpő Annamária egy 44 négyzetméteres ceglédi lakás kizárólagos és egy 97 négyzetméteres lakás 50 százalékos tulajdonosa a vagyonnyilatkozata szerint. A földárveréseken is aktív volt. A 444.hu cikke adott arról hírt, hogy 2015 végén Hörömpő Annamária 7 millióért licitált egy ceglédi 8,7 hektáros földért, a képviselő édesapja pedig 26 millióért vásárolhatott meg egy 36 hektáros, 15 millióért pedig egy 12 hektáros telket a közeli Mikebudán.

A PHL Optima jól menő vállalkozás, a 2013-2017 közötti időszakban dinamikusan nőtt a forgalma, 2017-ben már bő 240 millió forintos nettó árbevételt ért el, az adózás utáni profitja pedig 30 millió forint fölé hízott.

A felfutásban szerepe lehetett annak a két, 2016-os megbízásnak, amelynek keretében a Nemzeti Sportközpontoktól durván 40 millió forintos megrendeléshez jutott a sportszergyártással főtevékenységként foglalkozó cég.  Ráadásul uniós pénzekből is jutott a vállalkozásnak: két éve 8 millió forintot kaptak kapacitásfejlesztésre. (Vita robbant ki egy állítólagos trágyatárolóval kapcsolatos 16 milliós uniós támogatás körül tavaly, de Hörömpő az Átlátszónak tagadta, hogy ő vagy családja igénybe vett volna uniós támogatást trágyatárolóra.)

Kiemelt kép: Ceglédi Városi Televízió Fogadóóra című műsorából

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik