Belföld

Tiltakozásra készülnek a fogorvosok

Újra tiltakozó akcióra készülnek a lakosságnak ingyen ellátást nyújtó fogászati rendelők, miután a kormány nem tartotta be az ígéretét – tudta meg a Népszava. A közfinanszírozott praxisok azért gyűjtik ismét az aláírásokat, mert megelégelték, hogy korábbi ígéretei ellenére a kormány továbbra sem hajlandó felszámolni az alapellátó fogászatok és a háziorvosi praxisok közötti finanszírozási különbségeket.

A lap megemlíti, hogy Csányi Péter helyettes államtitkár korábban azzal indokolta a két alapellátó szolgálat finanszírozása közti különbség fenntartását, hogy a fogorvosi szolgálatok térítésköteles ellátásokat is nyújtanak, és ezzel kiegészül a közfinanszírozott bevételük. Nagy Ákos keszthelyi fogorvos, az Országos Alapellátási Szövetség fogászati alelnöke szerint viszont ezzel a kormány azt üzente, hogy a fogorvosok a versenypiacról szerzett jövedelmükkel támogassák meg a közellátást. Nagy Ákos szerint ez nonszensz.

A Népszavának még annyit mondott, hogy a fogászati kasszából 30 milliárd forint hiányzik, és ha ezt a helyzetet a kormány nem rendezi, nincs más, mint fölmondani a közfinanszírozott ellátásra kötött szerződéseket.

(MTI Fotó: Krizsán Csaba)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik