Belföld

Súlyos emberhiánnyal küzd a pszichiátriai ellátás

Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet (OPNI) megszüntetésekor nagy ívű ambuláns fejlesztés szerepelt a tervekben, de ennek megvalósítása azóta sem sikerült,

Azóta is súlyos emberhiánnyal küszködik a pszichiátriai ellátás,

jelentette ki Molnár Károly, a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke a társaság győri közgyűlésén.

Hozzátette:

Nem csak Magyarországon, nemzetközi szinten is a depressziótól, a pszichés betegségektől szenvedők mindössze 30-40 százaléka kerül el szakemberhez, a többi valahol kallódik az egészségügy útvesztőiben.

Az ágyszámmal nincs gond, az megfelel az európai átlagnak, inkább a minőséggel és a területi eloszlással akadnak problémák. Azt viszont nem kétli, hogy amikor megszűnt az OPNI, az ottani betegek egy része hajléktalan lett, a másik része meghalt, a harmadik része pedig kezeletlen maradt.

Molnár szerint stigma él a pszichés zavarral élőkkel és a pszichiáterekkel kapcsolatban, ezt szeretnék eltörölni. Sokakat távol tartanak az ellátástól az előítéletek, mert azt hiszik, hogy a kezelés azt jelenti, hogy befektetik, begyógyszerezik, majd kiengedik őket. Pedig a modern pszichiátriai ellátás egyre inkább az ambuláns ellátás felé tolódik el és vannak már olyan modern terápiás eszközök, amelyekkel „kórházi ágy nélkül” is gyógyítható a betegek jó része.

(Infostart)

Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik