Belföld

Eső, hó, jég egyszerre: mi történt ma reggel?

Ónos eső után fagyott eső, majd intenzív havazás: ez van, ha két ciklon összekapcsolódik és szinte egyszerre fejti ki hatását. Elmagyarázzuk, mit tapasztaltunk ma reggel.

Vasárnapról hétfőre virradó éjjel nyugatról intenzív csapadékzóna érte el Magyarországot, kelet felé haladva reggelre a nyugati határszéltől a Tiszáig szakadt az eső, több helyen a talajra fagyott. Munkába menet sokan tapasztalhatták, ahogy a vízcseppek apró jéggömbökké váltak, kellemetlen, csípős fájdalmat okoztak, ha szabad bőrfelületnek vágódtak. Nem sokkal később a szapora csapadék intenzív havazásba váltott.

Azon túl, hogy mind az ónos eső, mind a havazás rendkívül veszélyes helyzeteket szülhet, érdekesek azok az időjárási körülmények, amelyek szinte egy időben hozták létre az ónos és a fagyott esőt, illetve a havazást.

Két ciklon összekapcsolódásáról van szó, amelyek nagyon gyors egymásutánban éreztették hatásukat. Először egy mediterrán ciklon melegfrontja hozott jelentős mennyiségű esőt, majd egy Dánia felett kialakult légörvény hidegfrontja a havat

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Ónos és fagyott, meleg és hideg

Az éjjel tapasztalt ónos eső akkor jelentkezik, amikor a talaj fagyos, a felette lévő légréteg viszont pozitív hőmérséklettartományban van, esetünkben ezt a mediterrán ciklon okozta. A csapadék ilyenkor is fagyottan indul, de földet érés előtt felolvad, a hópehelyből esőcsepp lesz, majd földet érve azonnal megfagy, esetenként akár több centiméteres jégpáncélt hozva létre a tereptárgyakon.

A melegfront sarkát taposó „dániai hideg” reggelre kisöpörte a meleg levegőt, a hópelyhek már nem olvadtak el, az eső intenzív havazásba váltott. A kettő közötti átmenet volt az úgynevezett fagyott eső:

A talaj közelében már betört a hideg, fölötte viszont még ott a meleg légréteg »maradéka«, így a víz kétszer vált halmazállapotot, mire földet ér. Hónak indul, vízcsepp lesz belőle, ami az utolsó néhány száz méteren jéggé fagy

– magyarázza a szakember.

Hamar elolvad

A hétfő tehát hazánk kétharmad részén estig tartó havazással telik – néhol eláll, majd újra rákezd, de a Tisza vonaláig valahol mindig esni fog. A Tiszántúlon ellenben végig csak kevés, vegyes halmazállapotú csapadékra számíthatunk.

A középső megyékben néhány centiméternyi friss hó hullhat, a Pilisben, a Gerecsében, a Vértesben, a Börzsönyben és a Budai-hegységben pedig 5 centiméternél több is lehet.

Estére mindenhol jelentősen csökken a csapadék intenzitása, a nappali pozitív hőmérsékleti értékek miatt pedig a következő napokban olvadás várható. Csütörtökön számíthatunk még 1-2 centire, de most úgy látszik, a hétvégén már a magasabb hegyek kivételével sehol nem marad fehér a táj.

Kiemelt kép:  Balogh Zoltán /MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik