Belföld

Harmadik díjat nyert el a 24.hu fotósa a 37. Magyar Sajtófotó Pályázaton

Csanádi Márton
Csanádi Márton

képszerkesztő. 2019. 01. 28. 13:34

Marjai Jánosnak a hajléktalanok személyes tárgyairól készült fotósorozatát díjazták. A pályázaton 276 szerző 6305 képet tekintett meg nemzetközi zsűri. A MÚOSZ Nagydíját és az André Kertész-nagydíjat elnyerő két fotográfus nevét a 37. Magyar Sajtófotó Kiállítás megnyitóján, 2019. április 4-én hirdetik ki a 37. Magyar Sajtófotó Pályázat rendezői a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban.
Emberábrázolás-Porté sorozat 3. helyezés: Marjai János/24.hu : Hasznos holmik
H’r-, esemŽnyfot— 1. d’j Žs Escher K‡roly d’j
M—nus M‡rton (MTI/MTVA): Lufi
Hír-, eseményfotó 1. díj és Escher Károly díj
Mónus Márton (MTI/MTVA): Lufi
Mindennapi élet (egyedi) 1. díj
Reviczky Zsolt (HVG): Színes álom

2018 október 15-én egy új törvény lépett életbe, amely sokkal súlyosabban bünteti a hajléktalanokat mint a korábbi rendelkezés. A nyáron módosított Alaptörvény szerint Magyarországon tilos az életvitelszerű tartózkodás közterületen. Manapság a hajléktalan embereket akár börtönbe is zárhatják ha nincs hol lakniuk. Egy hajléktalan ember alszik a Ferenciek terén a törvény életbelépésének előestéjén.
Mindennapi élet (egyedi) 1. díj
Reviczky Zsolt (HVG): Színes álom
Mindennapi élet (szorozat) 1. díj ) részlet a sorozatból)
Bődey János )Index.hu): "Ha nekünk mennünk kell, Niki is követni fog minket"

Niki 26 éves, születésétől fogva többszörösen fogyatékos, amit az édesanyja terhessége nyolcadik hónapjában fellépő citomegalovírus okozott. Otthoni és intézményi ápolásra szorul. Önállóan nem tud mozogni, kerekesszékben vagy ágyban tölti ideje nagy részét. Rendszeresen szed gyógyszereket izomgörcs és epilepsziás rohamok ellen. Beszélni nem tud, étkezni is csak segítséggel. Gyakran csikorgatja a fogát.Otthoni ápolását édesanyja és édesapja végzi Budapesten, Magyarországon. Húga, Dóra 1 évre Angliába költözött a jobb megélhetés reményében. Édesanya jelenleg havi 52 800 forint (kb. 185 USD) ápolási díjban részesül havonta, amelyből férje keresete mellett kell megélniük.A Fejlesztő Gondozó Központban sokféleképpen fejlesztik, stimulálják a nappali gondozásban lévőket. Szülei aggódnak a jövő miatt, hogy mi lesz, ha ők már nem lesznek. Azt mondják: "Ha nekünk menni kell, Niki is követni fog minket".
Mindennapi élet (szorozat) 1. díj ) részlet a sorozatból)
Bődey János Index.hu): “Ha nekünk mennünk kell, Niki is követni fog minket”
Portré (egyedi) 1. díj
Páczai Tamás (Képmás magazin):  Búcsújárok

Szlovákiai zarándokok a közép-európai cigányság egyik legszentebb búcsúhelyén, a Veszprém megyei Csatkán 2018 szeptember 8-án
Portré (egyedi) 1. díj
Páczai Tamás (Képmás magazin): Búcsújárok
Mávészet (egyedi) 1. díj
Csudai Sándor (Origo): Konfetti

Fesztiválozók a Balaton Sound utolsó koncertjén élvezik a konfetti eső
Művészet (egyedi) 1. díj
Csudai Sándor (Origo): Konfetti
Sport (sorozat) 1. díj (részlet)
Zoltai András (szabadfoglalkozású): Az esély – Posztszovjet sportörökség Örményországban

Az örmény nép történetének utóbbi 100 éve tele van tragikus mozzanatokkal (népirtás, földrengések, háborúk), és az 1991 óta független Örményország kibontakozását is nemzetközi konfliktusok és gazdasági recesszió nehezítik. Ahogy egykor a szovjet érában, a társadalom perifériáján élő többség számára a sport ma is valós kiugrási lehetőséget kínál. A sokszor ingerszegény környezetben az iskola mellett gyakran a mindennapos edzések jelentik az egyetlen közösségi programot a gyerekek számára. Noha az infrastruktúra és az edzők módszerei legtöbbször a szovjet időket idézi, eltökéltségüket a körülmények nem befolyásolják, mert látják: a bajnokok mindent visznek – busásan megjutalmazzák, és nemzeti hősként ünnepeltetik a sportolókat. A nemzetközi sportsiker az egyéni boldogulás záloga, anyagi és társadalmi megbecsüléssel jár, mivel egy világraszóló eredmény a nemzeti identitást, a méltán híres örmény összetartozás érzését is erősíti.
Sport (sorozat) 1. díj (részlet)
Zoltai András (szabadfoglalkozású): Az esély – Posztszovjet sportörökség Örményországban
Tarsadalomabrazolas-dokumentarista-fotografia 3. díj
Röhrig Dániel (atadhir.hu): Választás 2018
Tarsadalomabrazolas-dokumentarista-fotografia 3. díj
Röhrig Dániel (atadhir.hu): Választás 2018
Tarsadalomabrazolas-dokumentarista-fotografia
1. díj: Révai Sára (Nlcafe.hu): A remény útja, Ózd–Brüsszel retúr
Természet és tudomány (sorozat) 1. díj (részlet)
Máté Bence ( Fotonatura Kft.): Fények és érnyak

Izgalmas fényviszonyok között a legegyszerűbb témákból is érdekes képi világot lehet kreálni. Az erős háttérvilágítás és sötét háttér kombinációja különösen finom hangulatokat eredményez, azonban a végleges kompozíciót a természet alkotta meg
Természet és tudomány (sorozat) 1. díj (részlet)
Máté Bence ( Fotonatura Kft.): Fények és érnyak
vissza a címlapra

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Image: 73867259, Az ellenzÈki kÈpviselık kivonulnak az ¸lÈsterembıl az Orsz·ggy˚lÈs plen·ris ¸lÈsÈnek kezdetÈn, majd sajtÛt·jÈkoztatÛt tartanak a Parlamentben 2019. febru·r 18-·n., Place: Budapest, Hungary, License: Rights managed, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.