Belföld

Vádemelés a halálos balesetet okozó kisbuszsofőr ellen

A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség vádat emelt azzal a huszonhat éves, bolgár férfival szemben, aki 2017 februárjában, a csanádpalotai határátkelő közelében, két ember halálával járó balesetet okozott.

A vád szerint 2017. február 15-én, a reggeli órákban, az erős köd miatt, 80 km/órás sebességkorlátozást vezettek be az M43-as autópálya Makó közelében lévő szakaszaira. A vádlott ennek ellenére 108-109 km/óra sebességgel haladt Makó felől a román határ irányába kisbuszával, amelyben nyolc utast szállított.

Tömegbaleset az M43-ason: egy halott és hat sérült román állampolgár
A román külügyminisztérium közleménye szerint a sérülteket a szegedi és makói kórházakba szállították.

A csanádpalotai határátkelő előtt mind a külső, mind a leállósávban feltorlódott a kocsisor. A vádlott előtt a külső sávban haladó kamion a sűrű ködben csak az utolsó pillanatban észlelte az álló járműveket, ezért gyorsan átsorolt a belső forgalmi sávba. A külső sávban haladó további két gépkocsi szintén a belső sávba próbált átmenni, az első azonban nekiütközött a belső sávban álló kamionnak, megpördült és a külső sávban keresztbe állt. A másik ütközés nélkül meg tudott állni. Az ezen három gépkocsi után, a belső sávban érkező vádlott észlelve a többszörös ütközést, hirtelen mozdulattal jobbra kormányzott, áthaladt a külső sávon, majd a leállósávban nekiütközött egy ott álló kamionnak.

A baleset következtében a kisbuszban utazó két utas a helyszínen meghalt, ketten maradandó fogyatékossággal járó sérülést, négy utas és a vádlott 8 napon túl gyógyuló, súlyos sérülést szenvedtek.

A baleset közvetlen összefüggésben volt azzal, hogy a vádlott egyrészt nem tartotta be a sebességkorlátozást, másrészt nem a látási viszonyoknak megfelelően választotta meg a sebességet, mivel a sűrű köd miatt az előírt sebességkorlátozáshoz képest is kisebb sebesség lett volna indokolt.

A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség a vádlottat halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségével vádolja, a vádlottal szemben végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását, valamint közúti járművezetéstől határozott időtartamra történő eltiltását indítványozta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik