Belföld

Sztrájk: leállt a munka az Audi győri telephelyén

A szakszervezet nem kapott új ajánlatot a cégvezetéstől a béremelésre vonatkozóan.

Rendben megkezdődött az egyhetes sztrájk a győri Audi-gyárban, a teljes telephelyen megállt a munka – közölte a hvg.hu-val Szimacsek Tibor, az Audi Hungária Független Szakszervezet elnökségi tagja. Hozzátette: semmilyen probléma, rendbontás nem történt, a dolgozók nagyon fegyelmezettek.

Az Audi-dolgozók 18 százalékos béremelést akarnak 2019-re, hogy a győri fizetések ne legyenek ennyire lemaradva a Volkswagen-csoport más közép-európai gyárainak béreitől. A szakszervezet délelőtt tíz órakor tartja az első tájékoztatót, akkor lesz pontosabb információ arról, hogy hányan vesznek részt a munkabeszüntetésben. A január 18-i kétórás figyelmeztető sztrájkban gyakorlatilag az összes, műszakban lévő dolgozó, az Audi 13 ezer alkalmazottja közül kb. négyezer vett részt.

A szakszervezet szerdán hirdette meg az egyhetes munkabeszüntetést, mert letelt az egyeztetési időszak, és nem sikerült megegyezniük a céggel a béremelésről. A sztrájk bejelentése után a munkabeszüntetés reggel 8 órai kezdetéig nem kaptak új ajánlatot a vállalat vezetésétől. Szimacsek azt mondta, ha az egyhetes sztrájk nem jár eredménnyel, folytatni fogják, mert „más lehetőségük nincs”. A szakszervezet minden tagja, akinek a sztrájkban eltöltött ideje meghaladja a 24 órát, sztrájksegélyt igényelhet majd. (Illusztráció: MTI / Koszticsák Szilárd)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik