Belföld

Kis híján megismétlődött a pandorfi tragédia

A Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség vádirata szerint M.N. iraki származású, holland állampolgár 2016 decemberében vett bérbe egy áruszállító kisbuszt Hollandiában. A bérlést követően ismerősével Magyarországon át Romániába utaztak, a vádlott autójával és a busszal. Miután Csanádpalotánál átlépték a határt, M.N. a déli szerb-román határhoz ment, ahol a vádirat szerint több határsértőt szállított be a kisbuszba. Ők körülbelül 5 nappal korábban Belgrádból indultak el és afgán embercsempészek irányításával érkeztek a szerb-román határig, a határon át pedig gyalog.

Az ügyészség szerint M.N. a busszal Románia területén Körösszegapáti vonaláig szállította az illegális határátlépőket, akik aztán Magyarországra ismeretlen embercsempészek segítségével gyalog jöttek át. M.N. eközben az üres busszal Ártándnál lépett be az országba. 2016 december 16-án reggel 7 óra körül Körösszegapáti felől Biharkeresztes irányába tartott, a megbeszélt találkozóhely felé.

Körösszegapáti külterületén megállt, majd a 36 fősre duzzadt csoport tagjai beszálltak a kisbuszba. 35-en fértek be a raktérbe, egy ember az utasfülkében foglalt helyet. Az úti cél Németország volt. Az eseményeket egy arra közlekedő autóbusz sofőrje és utasa észlelte, akik azonnal hívták a rendőrséget. A rendőrök alig 10 kilométerrel arrébb meg is állították a járművet, kinyitották a kisbusz oldalsó ajtaját, és rátaláltak a 36 külföldire.

A járőrök azt észlelték, hogy embertelen körülmények között, szorosan egymás mellett álltak, az ajtó kinyitásakor szinte kizuhantak a zárt raktérből. Szemmel láthatóan valamennyien rosszul voltak, hányingerre, fejfájásra panaszkodtak. Az embercsempészt előállították, a 31 iraki, 4 szír és egy iráni állampolgár ellen pedig idegenrendészeti eljárás indult, majd visszatoloncolták őket Romániába.

A vádirat szerint a rakodótér levegő-utánpótlására alul 4 db, úgynevezett rácsozott szellőzőkopoltyú volt kialakítva, levegőbefúvásra alkalmas vezetékrendszer azonban nem állt rendelkezésre. A rakodóteret a vezetőtértől elválasztó falon más szellőzési lehetőség nem volt, az ajtók pedig jól zártak, így kívülről sem juthatott levegő a raktérbe.

A rakodótérben lévő 35 ember olyan szorosan állt egymás mellett, hogy az alulról esetlegesen bejutó minimális levegő áramlását is lezárták. A vádirat ír arról is, hogy miközben 35 embernek percenként 210 – 280 liter levegőre van szüksége, addig összesen 1100 – 1800 liter levegő állt rendelkezésre. A raktérben lévő levegőt tehát a bent tartózkodók 3-8 perc alatt használhatták el. Az oxigén mennyisége folyamatosan csökkent, a kilélegzett szén-dioxid folyamatosan nőtt, mely rövid időn belül oxigénhiányos állapotot idézett elő.Csak a véletlenen múlt, hogy nem ismétlődött meg az előző évi pandorfi tragédia, amikor 71 ember fulladt meg a halálkamionban. A vádhatóság szerint az embercsempésznek tisztában kellett lennie azzal, hogy a raktérben szállított emberek fulladásos halálának reális esélye van, de ahogy a pandorfi vádlottak, úgy ő is közömbös maradt eziránt.

A Debreceni Törvényszék várhatóan csütörtökön hoz ítéletet az ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik