Belföld

Hiába utasították ki, egy darabig még biztosan nem mehet haza Ahmed H.

Bár már jó ideje kiderült, hogy Ahmed H. -t kiutasítják Magyarországról a szabadulása után, a szír férfinak egy darabig még biztosan várnia kell arra, hogy elhagyhassa az ország területét.  A Nyírbátori Járásbíróság ugyanis kedden 60 nappal meghosszabbította Ahmed H. idegenrendészeti őrizetét.

Ahmed H.-t a Szegedi Törvényszék tavaly szeptember 20-án terrorcselekmény és határzár tiltott átlépése miatt 5 év börtönre és 10 év kiutasításra ítélte. A szabadságvesztésbe beszámította a közel 3 évi letartóztatást.

A szír férfit múlt szombaton 40 hónap letöltését követően feltételes szabadságra bocsátották. Ténylegesen azonban nem szabadult, mert a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal a kiutasítás végrehajtása miatt 72 órára elrendelte az idegenrendészeti őrizetét, melyet a bíróság most további 60 nappal meghosszabbított.

A szír férfit várhatóan Ciprusba toloncolják ki. Kérdés csak az, hogy mikor kerül majd sor erre. A bíróság ugyanis megállapította, hogy a hatóságnak a kiutazáshoz szükséges úti okmányok beszerzéséhez, a kitoloncolás megszervezéséhez további időre van szüksége, ugyanakkor az elkövetett bűncselekmény tárgyi súlyára tekintettel, továbbá a közrend és közbiztonság védelme érdekében indokolt az elítélt őrizetben tartása, mivel szabadlábon hagyása esetén a kiutasítás végrehajtását meghiúsítaná, ismeretlen helyre távozna.

A bíróság döntése ellen további jogorvoslatnak nincs helye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik