Belföld

Tesztelték a multivitaminokat, meglepő eredményre jutottak

Tizenkét gyógyszertárban, drogériában és bioboltban kapható multivitamin-készítmény C-vitamin tartalmát vizsgálta laboratóriumban a Tudatos Vásárlók Egyesülete. Arra voltak kíváncsiak, hogy a készítmények valóban annyi C-vitamint tartalmaznak-e, amennyit a gyártó a csomagoláson feltüntet.

A tárolás során változhat az egyes tablettákban lévő vitamintartalom, illetve a gyártástechnológia hibái, pontatlanságai miatt is előfordulhat, hogy egy-egy tablettában eltér a tényleges vitamintartalom a névleges értéktől. A termékek felénél a 10 szézalékos mérési hibahatár alatti volt a mért és a feltüntetett C-vitamin tartalom közötti eltérés.

Hat terméknél mértek a feltüntetettnél magasabb C-vitamin tartalmat. Igen nagy (18-20 százalékos) többletet mértek az Altapharma A-Z vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmazó étrendkiegészítő tabletta, illetve a DAS gesunde PLUS A-Z multivitamin étrendkiegészítő tabletta esetében. Viszont jó hír, hogy egyik termékben sem volt (a mérési hibahatáron túl), a feltüntetett értéknél kevesebb C-vitamin.

A pontlevonással büntetett termékekben mért magasabb valós C-vitamin tartalom nem jelenthet senki számára érdemi egészségügyi kockázatot, veszteséget, így a levonás a tájékoztatás pontatlanságát, nem pedig a fogyasztói kockázatot minősíti.

A tesztelt termékek ára 900 és 3800 Ft/100 gramm egységár között változik, de kaphatók kiemelkedően magas, több mint 7000 Ft/100 gr áron is készítmények. Habár a két legolcsóbb multivitamin-tablettánál mérték a legmagasabb (többlet) eltérést, a C-vitamin tartalom és az ár között nem volt érdemi kapcsolat.

Szükségünk van C-vitamin tablettára?

A multivitamin-készítmények egészségügyi előnyei tudományosan vitatottak, annak ellenére, hogy a benne lévő hatóanyagokra a szervezetnek szüksége van, de egyes elemzések szerint kockázatokat is rejtenek.

A TVE által vizsgált multivitamin-tabletták C-vitamin tartalma 60-120 mg, vagyis még a nagyobb mennyiségűek is nem sokkal haladják meg az EU-s referenciaértéket (80 mg). Mindössze egy tablettában, a Béres Actival Maxtermékben volt kiemelkedően mennyiségű, 300 mg körüli a C-vitamin.

A túladagolás kockázata a C-vitaminnál viszonylag csekély tekintve vízoldékonyságát:a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a felesleg kiürül a vizelettel; de a szakmai szervezetek itt is meghatároznak maximális beviteli szintet, 1000-2000 mg/nap, ami még nem okoz kockázatot. A tesztelt tabletták esetében, ésszerű használattal, nem érhetjük el a fenti napi beviteli maximum értéket.

A teljes tesztet itt olvashatja el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik