Belföld

28 év, több mint 8 ezer fagyhalott, gyász a Parlament előtt

A tél áldozatainak emlékére jelképes sírt állítottak a Kossuth téren, a hajléktalantörvény visszavonását követelték.

A rendszerváltás óta fagyhalál miatt elhunyt több mint 8 ezer ember tiszteletére rendezett hétfőn Kossuth-téri gyertyagyújtást a Magyar Szociális Fórum és a Minden Ember Számít Egyesület.

A jelképes sír előtt Simó Endre arról beszélt, hogy az elmúlt 28 év fagyhalottai megtöltenék a teret, ha emberszámba vették volna őket, nem vették volna el a fedelet a fejük fölül, nem hagytak volna magára öreget, beteget, tiszteletben tartották volna jogukat az élethez.

De ahol embertelenség, könyörtelenség, és becstelenség kerekedik felül a szolidaritáson, a becsületen, az emberszereteten, ott a nagy kaszás kedvére arathat!

Mint ahogy most, hiszen szeptember óta 78-an szenvedtek fagyhalált.

A szenvedéssel szemben közönyös, a pénzt viszont annál inkább imádó hatalom október közepe óta a hajléktalanság kriminalizálásával próbál úrrá lenni a társadalmi gondon. A hajléktalan ellen fordul, nem a hajléktalanság ellen. A hajléktalanoktól akar megszabadulni anélkül, hogy kiküszöbölné a hajléktalanság okát. Rendőri módszerekkel próbál úrrá lenni hajléktalanságon és szegénységen. Nem társadalmi érdek vezérli urainkat, hanem a pénzvilág érdeke. A rászorulónak pedig annyi, ott marad a sorsára!

A Magyar Szociális Fórum alapítója emlékeztetett rá, milyen pusztító következménnyekkel jár, ha eluralkodik, az „akinek nincs semmije, az annyit is ér” filozófia. Saját példáját és Radnóti Miklóst idézett, amikor arra figyelmeztetett, az ordas eszmék, az elaljasodás terjedése milyen fenyegetést jelent.

Megálljt kell parancsolnunk a gyűlöletet szítóknak! Ezért követeljük a hajléktalantörvény visszavonását, a hajléktalan emberszámba vételét, lakhatást kilakoltatás helyett, szociális lakásépítést, a szétválasztott családok újraegyesítését, a mezsgyére szorultak társadalmi visszaillesztését, társadalmi gondoskodást az öregekről, betegekről, hogy emberhez méltó körülmények között élhessék le hátralévő éveiket. Biztonságot követelünk létbizonytalanság helyett! Azonnal lássák el kellő mennyiségű tüzelőanyaggal a rászorulókat!

A tiszteletadás egyperces néma vigyázzállással zárult.

Kiemelt kép: Neményi Márton 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik