Belföld

11 ezer tonna élelmiszert mentett meg tavaly az Élelmiszerbank

Az Élelmiszerbank Egyesület a korábbi évekhez hasonlóan 2018-ban is növelte az általa begyűjtött élelmiszerfelesleg mennyiségét, megkönnyítve ezzel sok-sok nélkülöző mindennapjait – közölte a szervezet. Összesítésük szerint több mint 11 ezer tonna élelmiszer juthatott így jó helyre, ez 20 százalékkal haladja meg a tavalyi év eredményét. Mint írták, a begyűjtött élelmiszerek nem csak a nélkülözőknek jelentenek könnyebbséget, hanem a megmentésükkel a megsemmisítésük okozta környezet terheléstől is mentesítjük Földünket.

Az élelmiszerbank becslései szerint az élelmiszerfelesleg mennyisége Magyarországon 1,8 millió tonnát tesz ki, az ebből megmenthető mennyiséget a szervezet 80–100 ezer tonnára becsüli.

Az egyesület jelenleg 4 nagy élelmiszerlánccal és több mint 70 élelmiszeripari gyártóval dolgozik az élelmiszerek megmentésén. Az együttműködő cégek listája kategóriák szerinti bontásban elérhető az egyesület honlapján.

Az élelmiszerbank által 2018-ban megmentett több mint 11 ezer tonna élelmiszer hatalmas mennyiség, a termékek összértéke eléri a 6,5 milliárd forintot. Az egyesület 180.000 nélkülöző – gyermekek, családok, idősek, fogyatékkal élők, hajléktalanok – rendszeres ellátását, illetve további közel 120 ezer nélkülöző negyedéves támogatását biztosítja. Az Élelmiszerbank kiemelten kezeli a rászoruló gyermekeket és évente külön pályázat keretében segíti őket édesség csomagokkal gyermeknapkor, nyári táborok és Mikulás/Karácsony idején. 2018-ban erre a kiemelt célra közel 12 ezer édességcsomagot állított össze az egyesület.

A megmentett élelmiszerek nagyon változatos képet mutatnak: pékáru, zöldség-gyümölcs, tejtermékek, húsáru, konzervek, édességek és egyéb hosszú lejáratú élelmiszerek mind-mind megtalálhatóak a nélkülözőknek átadott csomagokban.

Az összegyűjtött élelmiszereket az Élelmiszerbank 350 partnerszervezetén keresztül osztja ki. Az élelmiszerek közel 90 százaléka az élelmiszerbankkal kapcsolatban lévő kereskedelmi láncokból jut el a nélkülözőkhöz a partnerszervezeteken keresztül. A maradék 10 százalék élelmiszeripari gyártóktól, nagykereskedőktől érkezik az Élelmiszerbank Egyesület központi raktárába, hogy aztán innen mielőbb rászorulókhoz juthasson. A kiosztott 11 ezer tonna élelmiszerfeleslegen túl még sok ezer tonna élelmiszer lenne megmenthető Magyarországon.

Kiemelt kép: MTI/Czeglédi Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik