Belföld

A gázkazánok betiltásával is védenék a környezetet

Az uniós háztartások legalább felét olcsóbban lehetne fűteni távhővel, napkollektorokkal és termálvízzel.

Az új gázkazánok telepítésének 2030-tól való betiltását javasolja az Európai Unióban Brian Vad Mathiesen dán-akadémikus kutató, aki az EU lakossági hűtési-fűtési ágazatának dekarbonizációs stratégiáján vezető koordinátorként dolgozik – írja a Portfolio.

A portál rámutat, hogy az európai végső energiafogyasztás mintegy felét a fűtés és a melegvíz-előállítás teszi ki, aminek 82 százalékát fosszilis tüzelőkkel – így olajjal, földgázzal és szénnel – fedezik. A stratégia célja, melyen Vad Mathiesen dolgozik, hogy olyan tervet vázoljanak fel, amellyel a háztartások fűtését és hűtését mentessé lehet tenni az üvegházhatású gázok kibocsátásától.

Az Euractivnak adott interjúban a kutató elismerte: a napelemes rendszerek és hőszivattyúk ma ugyanúgy elérhetetlenek a legtöbb ember számára, mint az alternatív meghajtású autók. Ám az EU háztartásainak legalább 50-70 százalékát az olajnál és a gáznál jóval olcsóbban lehetne fűteni távfűtéssel és egyéb infrastrukturális fejlesztésekkel, így napkollektorok vagy termálvíz fokozott alkalmazásával.

A Portfolio hangsúlyozza: egyelőre még semmilyen hivatalos döntés nincs a gázkazánok betiltásáról, és a közeljövőben nincs is nagy esély erre. (Illusztráció: Europress – Patrick Lefevre / BELGA MAG / Belga)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik