Belföld

Megmotozták és eljárást indítottak a rendőrök a Momentum EP-listavezetője ellen

Szabálysértési eljárást indított a rendőrség a Momentum EP-listavezetője ellen, mert a politikus a szombati kormányellenes tüntetésen meggyújtott egy füstszórót. Cseh Katalin a Facebookon osztotta meg mit történt vele, mint írta, több mint fél órával az eset után, majdnem az otthona előtt fogta közre négy rendőr, akik meg is motozták.

Azt írta:

Már majdnem a lakásomhoz értem, amikor a Francia Intézetnél (több száz méterre a tüntetésnek helyet adó Várkert Bazártól) azonban a semmiből előbukkanva, a gyanútlanul sétálgató turisták között hirtelen megjelent négy rendőr. Körbefogtak, és mire észbe kaphattam volna, egy rendőrfurgon is lefékezett mellettünk. Igazoltatás, motozás, alapos ellenőrzés. Ízekre szedték a táskámat, kipakoltatták és átnézték a személyes tárgyaimat, a telefonomat, belelapoztak a jegyzetfüzetembe, kinyitották a pénztárcámat, és még az apró közé is belekotortak. Megdöbbenve álltam majdnem fél óráig, minden információ, felvilágosítás nélkül, rendőrök gyűrűjében. Hiába kérdeztem őket arról, hogy mégis mi az eljárás apropója, vagy éppen hogy mivel vádolnak, hosszú ideig semmilyen tájékoztatást nem kaptam. Elképzelésem se volt, hogy mit követhettem el, hiszen ennyire békés tüntetést rég látott Budapest.

Majd kiderült, hogy egy korábban meggyújtott füstszóró miatt vették elő:

Aztán hirtelen elém állt egyikük, és közölte velem, hogy szabálysértési vétség elkövetése miatt eljárás alá vonnak, levélben küldenek majd idézést a bíróságra, ott lehet majd fellebbezni és panaszt tenni. Az indok: tiltott pirotechnikai eszköz veszélyeztető használata. Egy pillanatra lefagytam. Valóban, jóval korábban, a tüntetés befejezte után, egy gyakorlatilag üres rét közepén tényleg felemeltem egy füstölőt a fotósoknak. Nem dobtam el, nem volt a közelemben senki, akit zavarhattam volna, nem támadtam rendőrre, egyszerűen csak feltartottam egy kép erejéig. Ez lenne a szabálysértés? Ez az a bűn, amit üldözni kell? Mint ahogyan már sokszor elmondtuk, ezeket a partikellékeket játékboltban lehet kapni, bárki számára hozzáférhetőek. Ha ez tiltott pirotechnikai eszköz, akkor miért is lehet a legófigurák mellé berakni a kosárba? És különösen: ha ez ekkora bűncselekmény, akkor miért nem avatkozott közbe a mindezt végignéző három rendőr? Minek kellett közel háromnegyed órát várni, megvárni, amíg elindulok, egyedül maradok, minek kellett majdnem tíz perc sétatávolságra, majdnem hazáig követni, és ott, a tüntetőktől jó messze igazoltatni és megmotozni? Papírt persze semmiről sem kaptam, az intézkedő rendőrök sorszámát szerencsére sikerült felírni.

A Momentum politikusa teljesen abszurdnak nevezte az eljárást.

Kiemelt kép: MTI / Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik