Belföld

Németh Szilárdék ötven feljelentést varrtak a nyakába

A csepeli Fidesz és a párt helyi ikonikus arca, Németh Szilárd 2010-ben nagyon durván nekiment az akkori politikai ellenfelének. Az MSZP politikusa, Szenteczky János ellen valószínűleg rekordnak számító nagyságrendben indítottak hatósági eljárásokat, és pluszban a párt egy országos szintre emelt kampányt is ráépített a feljelentésekre.

A csepeli fideszesek saját állításuk szerint legalább ötven eljárást kezdeményeztek a 2010-es önkormányzati választáson szocialista polgármester-jelöltként Németh Szilárd riválisaként elinduló Szenteczky ellen. A Fidesz a választási győzelem után sem állt le, össztűz alá vette a baloldalt.

A követhetetlen mennyiségű feljelentés túlnyomó részéből azonban nem lett igazi ügy, mert már a rendőrségi szakaszban elhaltak. A nyomozók nem találtak bűncselekményre utaló jelet, ezért megszüntették az eljárásokat.

Több esetben azonban a hatóság vizsgálati eredménye sem akasztotta meg az „elszámoltatási” lendületet.

A napokban egy olyan ügyben született bírósági döntés, amelyben a rendőrség már korábban bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást, sőt, az ügyészség sem talált benne törvénysértést. A fideszes vezetésű vagyonkezelő viszont pótmagánvádas eljárásban mégis bíróság elé citálta Szenteczkyt.

Szenteczky János 2010 előtt a csepeli városgazdálkodási cég vezérigazgatója volt. A fideszes hatalomátvétel után hűtlen kezelés gyanújával jelentették fel, mert a választási időszakban egy olyan ügyvédi megbízást kötött, amelyre – feljelentők szerint – kizárólag azért volt szüksége, mert „szorult a nyaka körül a hurok”, és a saját érdekében megbízott ügyvéd költségeit közpénzből fizette, így mintegy hárommillió forinttal károsította meg a közvagyont.

Azt érdemes tudni, hogy a Fidesz éppen abban az időszakban támadta be először Szenteckyt az úgynevezett „lakásmutyi” üggyel. A fideszes kampányban a párt több sajtótájékoztatót is tartott azt állítva, hogy jogtalanul kötött bérleti szerződést több önkormányzati lakásra, köztük az egykori csepeli rendőrkapitánnyal.

A csepeli lakásmutyiként elhíresült ügyben az ügyészség 2014-ben szintén megszüntette az eljárást, de Németh Szilárd csapata pótmagánváddal azt is továbbvitte, a per négy éve folyik, döntés még nem született.

Az önkormányzati lakások ügyéhez kapcsolódó ügyvédi díj sztori pere azonban most, 9 évvel a történtek után ért véget első fokon. A bíróság kimondta, hogy Szenteczky nem követett el bűncselekményt.

Az ötven feljelentésből Németh Szilárdéknak eddig egy győzelmet sikerült behúzniuk.

Szenteckyt felbujtóként elítélték egy, a 2010-es kampányban a csepeli postaládákba dobált névtelen kiadvány miatt, amelyben Németh Szilárdot rágalmazták. Az eljárásban a szerző kiléte egyébként nem derült ki. A szocialista politikust első fokon elítélték egy egymillió forintos hűtlen kezelési ügyben is, de a sportterem bérbeadásáról szóló ítéletet a másodfokú bíróság hatályon kívül helyezte megalapozatlanság miatt.

A másik oldalon sem jobb a helyzet az eredményesség tekintetében, csak ott az ügyérték volt nagyobb néhány helyiértékkel.

Szenteczky János 2017-ben Szél Bernadettel, akkor még LMP-s országgyűlési képviselővel tett feljelentést hűtlen kezelés gyanúja miatt a Németh Szilárd által létrehozott birkózóalapítvány ügyében. Az alapítvány kétmilliárd forint költségvetési támogatást kapott egy birkózóakadémia létesítésére, ám furcsán festett, hogy közben Németh csepeli címére jegyezték be.

A feljelentést a rendőrség bűncselekmény hiányában elutasította.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik