Belföld

Tarlós ellen Karácsony a legesélyesebb

Ha több ellenzéki jelölt indul, akkor a mostani főpolgármester verhetetlen.

A hvg.hu a ZRI Závecz Research Intézet reprezentatív közvélemény-kutatása alapján azt írja, ha mind a négy potenciális jelölt elindul, Tarlós István könnyedén győz. A budapestiek 44 százaléka a jelenlegi főpolgármesterre szavazna, kihívói egyike sem tudná még megközelíteni sem, Karácsony Gergely 27, Horváth Csaba 11, Puzsér Róbert 7 százalékot kapna.

Viszont, ha a főpolgármester-választást „ki-ki” alapon játsszák, az ellenzéki jelöltre leadott szavazatok koncentrálódhatnak.

A kutatás szerint csak Karácsony Gergelynek (43%) van valós esélye a szavazatok egységesítésére Tarlós Istvánnal (49%) szemben. Horváth (33%) és Puzsér (19%) gyakorlatilag esélytelen lenne. Tarlós István ellenük 53, illetve 63 százalékot szerezne.

A kutatás szerint a zuglói polgármester „integratív személyiségét” mutatja, hogy Horváth Csaba híveinek 78 százalékára, Puzsér Róbert támogatóinak 63 százalékára számíthatna. A baloldali előválasztáson is Karácsony Gergely vezet Horváth Csaba ellen.

A kutatás szerint a budapesti erőviszonyok – szemben az országos helyzettel – kiegyenlítettek, a Fideszt a fővárosiak 34 százaléka, az ellenzéket 38 százaléka támogatja.

Az ellenzék közös jelöltállítását a fővárosiak 56 százaléka tartja jó  megoldásnak, ezen belül az ellenzékiek 84 százaléka támogatja.

A felmérésből az is egyértelmű, hogy Tarlós István tíz százalékkal (44%) népszerűbb a Fidesznél Budapesten és az is: az ellenzéki pártok többsége (az MSZP-t kivéve) egy-két százalék különbséggel, egyenlő erőt képvisel.

Gyurcsány árnya a szivárványkoalíción
A Nézőpont Intézet azt állítja, hogy az ellenzék rosszul járna egy közös listával.

Kiemelt fotó: 24.hu / Berecz Valter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik