Belföld

Szakszervezetek: Sok vállalat csak márkaépítésre használja, hogy nem alkalmazza a rabszolgatörvényt

A rabszolgatörvény elleni országos demonstráció előtt egy nappal a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke egy könyvbemutatón azt mondta, hogy folyamatos és elhúzódó tiltakozási hullámra számít. Kordás László a Hungarian Politics in 2018 – Politikai évkönyv bemutatóján arról beszélt, hogy a munkavállalók dolgát megnehezíti az érvényben lévő sztrájkörvény, illetve az ahhoz kapcsolódó ágazati jogszabályok, amelyek behatárolják a lehetőségeiket. De – mutatott rá – nem hiába szerepel a szakszervezetek követelései között ezeknek a törvényeknek a megváltoztatása is.

Ugyanakkor azt mondta:

nagyon sok kreatív eszközünk van a tiltakozásra.

Mint mondta, ilyen eszköz lehet a munkalassítás. Hozzátette azt is, hogy biztatónak látja azt, hogy szombaton olyan demonstrációk is lesznek az országban, amelyeket nem szakszervezetek kezdeményeztek.

A szakszervezeti vezető kiemelte, a mostani közhangulat miatt sok vállalat azt mondja, hogy nem alkalmazza a rabszolgatörvényt és ezt egyfajta márkaépítésre használja.

De Kordás biztos abban, hogy ez nem lesz mindig így.

Fél év múlva egészen mást fognak gondolni és erre nekik fel kell készülniük

– mondta.

Szabó Tímea, a Párbeszéd parlamenti képviselője a rendezvényen arról beszélt: lehet, hogy 30-40 ezer ember kiment az utcára, de 300-400 ezernek kellett volna kimenni. Hozzátette: ezen még sokat kell dolgoznunk.

Kiemelt kép: MTI/Sóki Tamás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik