Belföld

Titokban tartott Orbán-ünnepségekre derült fény a Gundel pályázatából

Nem puritán, kisadagos kajákkal pályázott a budai Várba átköltöztetett Miniszterelnökség menzájának működtetésére a Gundel. A Hvg.hu megszerezte a városligeti luxus étterem 130 oldalas pályázatát, amelyben a visszafogottság helyett épp a világhírű vendégeikre, állami vezetők ajánlásaira és pazar fogadásokra hivatkoztak, sőt, arra is, hogy az Orbán-kormány tavaly egy 100 fős rendezvényen náluk ünnepelte alakuló kormányülést.

A Gundel egyedüli pályázóként kapta meg a 10 évre a miniszterelnökségi menza üzemeltetési szerződését.

A pályázati anyag ennek ellenére részletes és hosszú, de valójában alig esik szó benne a menzaüzemeltetésről. A legjelentősebb rész a városligeti Gundel étteremről és az ott megtartott luxus rendezvényekről szól. Referenciaként fotókkal dokumentálva sorra veszik a legillusztrisabb vendégeiket, a különféle méltóságoktól kapott elismeréseiket.

A Gundel nemcsak az egyik leghíresebb és legrégibb hazai éttermünk, hanem ennél sokkal több. Egy fogalommá vált név, egy gasztrodinasztia (…), egy igazi Hungarikum és persze egy világhírű palacsinta. Mindez maga a Gundel.

– ezzel a mondattal indul az a rész, ahol végigveszik a patinás étterem történetét. Hangsúlyos szerepet kap a II. Erzsébet angol királynő tiszteletére adott 1993-as díszebéd, a spanyol királyi pár 2007-es látogatása, több Habsburg-esküvő és 15 nagykövetség protokolláris rendezvényei fotókkal ellátott bemutatása.

A kormányzati szimpátia elnyerése lehetett a cél, amikor eddig valószínűleg belső információként kezelt kormányzati alakuló ülések ünnepségeire is hivatkozott az étterem. Orbán Viktor kormánya 2010-ben és 2018-ban is a városligeti étteremben ünnepelt egy 100 fős társasággal. A Gundelben tartott rendezvényekről eddig egyetlen sajtó hír sem látott napvilágot.

Peter Knoll, a Gundel ügyvezetője a 24.hu-nak adott interjújában azt állította, hogy azért tudják a miniszterelnökségi menzát olcsó ételekkel üzemeltetni, és a 2 millió forintos havi bérleti díj mellett is nyereségesre kihozni, mert jóval egyszerűbb alapanyagokat használnak.

A pályázatukban bemutatott „tervezett gasztronómiai projekt”-ben viszont nem az ígéret ez olvasható ki. A pályázatba a következőket írták:

  • hagyományos magyar ízeket felvonultató menza alapanyagait úgy szerzik be, hogy “előnyben részesítik a helyi és térségi termelőket, illetve az őstermelőket”, annyira, hogy 60 százalékban csak tőlük vásárolnak,
  • „gondosan megválogatott”, saját beszerzői körtől vásárolnak, mert „soha nem kötnek kompromisszumot a friss és egészséges alapanyagok” tekintetében,
  • „a menza étlapján széles választékot” biztosítanak,
  • „egyszerre lesz érezhető a szezonalitás, a modern konyhatechnológia által biztosított szabadság és a Gundelre oly jellemző tradicionális ételsor”
  • kínálatukban hangsúlyosak lesznek „az alacsony zsír- és koleszterintartalmú ételek”.
  • A Miniszterelnökség büféjében „ünnepi/alkalmi elviteles rendelések” teljesítését is vállaltak, mint írják, ezzel

szeretnék „elősegíteni” a Miniszterelnökség munkatársainak „ünnepi ráhangolódását, megkönnyítve az ünnepi készülődést keresztény ünnepeinkhez kapcsolódva.

Ezért szezonálisan a büféjükben is megvásárolható Gundel-torta születésnapra, Gundel-desszertválogatás alkalmakra, szezonális ünnepi süteménykínálat, valamint előrendelésre húsvéti foszlós kalács és Gundel-libamáj.

A pályázat szerint a Gundel igen komoly stábot biztosít a menza működtetéséhez. Azt ígérték, hogy konyhán 17 fős személyzet dolgozik majd, a szakácstól kezdve a pincérig többnyire Gundel logóval ellátott egyenruhában, a bérlemény folyamatos karbantartása érdekében egy pedig 6 fős műszaki egységet tartanak készenlétben a felmerülő problémák elhárítására.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik